SAMM-SAMMULT | Õrnad ja kohevad kartuliklimbid ehk gnocchi’d

Ragne Värk, 15. juuli 2020

Gnocchi’d ehk itaaliapärased klimbid valmivad kartulist, jahust ning munast. Need imelised ja õhulised padjakesed on suurepärane vaheldus lõuna- või õhtusöögiks.

Valmistamisaeg: 30 min + kartulite keetmisaeg
Kogus: kolmele

  • 500 g kartuleid
  • 1 muna
  • 100–150 g nisujahu
  • 0,5 tl soola
1. (Ragne Värk)

1. Keeda koorimata kartulid pehmeks. Sel moel keetes ei ima need üleliigset vett endasse, sest taina valmistamiseks vajad võimalikult kuivi kartuleid. Eelista tärkliserikkamaid sorte, sest nii jääb lõpptulemus õrnem ja kohevam.

2. (Ragne Värk)

2. Pressi kuumad kooritud kartulid kohe läbi kartuliriivi. Võid appi võtta ka tavalise riivi. Klimpide valmistamiseks ei sobi mingil juhul külmad keedukartulid – need peavad olema äsja pliidilt tulnud.

3. (Ragne Värk)

3. Laota riivitud kartul alusele, peale raputa jahu ja soola. Jahu pane esialgu vähem, saad seda hiljem vajadusel lisada.

4. (Ragne Värk)

4. Tee kartuli-jahusegu keskele auk ja löö sinna muna lahti.

5. (Ragne Värk)

5. Hakka kahvliga muna kartuli-jahumassiga kokku segama. Jälgi, et üha enam jahu-kartulisegu munaga kokku saaks.

6. (Ragne Värk)

6. Sõtku tainas kätega ühtlaseks. Kui jahu on juurde vaja, lisa seda jaohaaval, et tainas liiga kõva ei jääks ning saavutaks õige tekstuuri. Tainas on valmis, kui see enam ei kleepu. Võid seda kohe kasutada, sest gnocchi-tainas ei pea seisma.

7. (Ragne Värk)

7. Vormi tainas ovaalsemaks ja lõika noaga neljaks. Rulli iga tainapäts kätega peeneks ribaks ja lõika omakorda väikesteks tükkideks.

8. (Ragne Värk)

8. Kasuta klimbikeste vormimiseks spetsiaalset gnocchi-rullijat. Triipude saamiseks rulli tainapadjakest ülalt alla. Kui rullijat pole, aitab hädast välja kahvel. Suru gnocchi kahvlile ja liiguta seda näppude abil.

9. (Ragne Värk)

9. Pane triibutatud padjakesed kergelt jahusele pinnale ootele. Enne keetmist eemalda üleliigne jahu. Seejärel keeda neid soolaga maitsestatud keevas vees. Ära koorma potti liialt üle, vaid keeda mitmes jaos, valmimiseks kulub 2–4 minutit. Klimbid on valmis, kui need pinnale tõusevad. Eemalda veest vahukulbiga.

Kaste (Ragne Värk)

Soovitus

Kartuliklimpe võid pakkuda erinevalt, meie soovitame koorekastet. Kuumuta purustatud küüslauguküünt 1 sl võis. Lisa 1 dl kohvikoort ja 100 g sulatatud juustu. Lase juustul kastmesse seguneda, lisa 1 sl hakitud tüümiani ja maitsesta soola-pipraga. Pane sisse kartuliklimbid ja sega koorekastmesse. Serveeri!

Itaaliapärased hõrgutised maitsevad head ka võikastmes. Kuumuta pannil võid koos veidikese purustatud küüslauguküünega. Lisa gnocchi’d, meelepärased ürdid ja pruunista läbi. Maitsesta ja serveeri.

Kartuliklimpe võid teha valmis suurema koguse ja need enne keetmist sügavkülmutada.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?