SAMM-SAMMULT | Oo, võbeleb! Ehk kuidas teha kõige õigemat juustukooki

Ragne Värk, 8. juuli 2020

Õigesti valmistatud juustukook on mahlane ning paraja magususega, kindlasti mitte liialt lääge ega kuiv. Kuidas aga saavutada õige mekk ja kreemjas ning täidlane tulemus? Proovime koos!

Valmistamisaeg: 30 min + küpsemis- ja tahenemisaeg
Kogus: 10 koogiviilu

Põhi:

  • 150 g digestiivküpsiseid
  • 50 g võid

Toorjuustutäidis:

  • 800 g toasooja toorjuustu (näiteks Philadelphia või mascarpone)
  • 50 g hapukoort
  • 200 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 3 muna
  • 2 munakollast
  • poole sidruni mahl
  • 1 tl sidrunikoort

Kate:

  • 150 g erinevaid marju
  • suhkrut

Tee nii!

1. (Ragne Värk)

1. Põhja valmistamiseks purusta küpsised peeneks. Sega küpsisepuru hulka eelnevalt sulatatud või.

2. (Ragne Värk)

2. Laota küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø 20 cm) põhjale laiali. Võimalusel suru küpsisemass sileda põhjaga klaasi abil ilusti ühtlaseks. Tõsta põhi täidise valmistamise ajaks külmkappi.

3. (Ragne Värk)

3. Sega toasoe toorjuust kausis lahti. Lisa hapukoor, seejärel suhkrud.

4. (Ragne Värk)

4. Sega munad ükshaaval juustutäidisesse. Jälgi, et täidist üle ei sega!

5. (Ragne Värk)

5. Sega juurde sidrunikoor ja -mahl. Valminud täidis peab olema tihke ja siidine.

6. (Ragne Värk)

6. Vala juustutäidis ettevaatlikult koogivormi. Küpseta kooki 250 kraadi juures 10 minutit. Seejärel alanda temperatuur 120 kraadini ning küpseta kooki umbes tund. Lülita ahi välja, jäta ahjuuks praokile ja lase koogil järelküpseda. Õigesti küpsenud kook võbeleb keskelt pisut. Võbelus näitab, et oled kõike õigesti teinud.

7. (Ragne Värk)

7. Kui juustukook on valmis küpsenud, tõsta see ahjust ja tõmba koogi servad vormi küljest noaga lahti. Nii ei teki küpsetisele pragusid. Jahuta kook toatemperatuuril täielikult maha, seejärel tõsta vähemalt 10 tunniks külmkappi järelmaitsestuma.

8. (Ragne Värk)

8. Vahetult enne serveerimist valmista kate. Vajuta kahvliga hooajalised marjad (sõstrad, vaarikad, mustikad vms) kausis puruks. Lisa maitse järgi suhkrut. Tõsta kate koogile enne serveerimist. Kaunista täiendavalt marjadega.

Juustukoogi valmistamise põhinipid

  • Kõik toorained peavad olema toasoojad. Nii saavutad ühtlasema ja siidisema juustutäidise.
  • Toorainest oleneb palju. Toorjuustudest eelista vähem hapukama maitsega tooteid ning ära kasuta light-toorjuustu.
  • Valmista juustukoogitäidist lusikaga segades. Nii säilib koogi tekstuur paremini kui mikseriga segades.
  • Vältimaks üleküpsemist, ära kunagi küpseta juustukooki kõrgel temperatuuril. Juustukook peab olema kreemjas ja siidine, üleküpsenult on see aga krudisev ja kuiv. Ka ei tohi kooki liiga kaua küpsetada. Kui see ahjus olles enam keskelt ei võbele, on kook üleküpsenud.
  • Juustukooke küpsetatakse ka vesivannil. Kui valid küpsetamiseks parajalt madala temperatuuri (nagu selles retseptis), pole vesivann vajalik.
  • Juustukook peab kindlasti külmkapis järelvalmima. Seistes muutub maitse aina paremaks. Võid selle valmis küpsetada lausa 2 päeva enne serveerimist! Kõige parem on kook jahedana serveeritult.

Miks juustukook vahel praguneb?

  • Levinuim viga on ülesegamine. Ülesegatud täidis sisaldab palju õhku, mis võib põhjustada pragunemist.
  • Ka liigne raputamine pole hea. Ahjus juustukooki küpsetades ning selle küpsemisastet kontrollides püüa küpsetist võimalikult vähe ja nõrgalt raputada.
  • Küpsust kontrollides ära kunagi torka nuga või hambatikku juustutäidisesse.
  • Kooki on küpsetatud liiga kõrgel kuumusel või liiga pikalt.
  • Kui täidist on koogivormis liiga palju ja see valmimisel üle vormi küpseb, võib kook samuti mõne hetke pärast praguneda.
  • Juustukoogi servad ei ole lahti tõmmatud.
  • Temperatuuride äkiline kõikumine. Lase juustukoogil pärast küpsetamist ahjus järelküpseda, seejärel tõsta toatemperatuurile ning aseta alles täielikult jahtununa külmkappi maitsestuma.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?