Puhas toit – teretulnud trend

Pille Enden / Kodukiri, 20. mai 2020

Puhas toit (clean eating) on juba mõnda aega maailmas laineid löönud. Põhimõte on lihtne: süüa võimalikult täisväärtuslikku naturaalset toitu, ilma eeltöötluse ja tarbetute lisaaineteta.

Lillkapsariis kanapallidega

Lillkapsariis kanapallidega (Jaan Heinmaa)

Lillkapsast riis on igati tervislik alternatiiv päris riisile, valmib isegi veidi kiiremini.

NELJALE
VALMISTUSAEG: 50 MINUTIT

Tomati-köögiviljakaste:

  • 1 sibul
  • 1 porgand
  • 1 sellerivars
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 150 g šampinjone
  • 1 sl võid
  • 2 tl kuivatatud punet
  • 1 tl jahvatatud paprikat
  • 2 purki (u 400 g) tükeldatud tomateid
  • 3 sl tomatipastat
  • 0,5 dl hakitud basiilikulehti
  • soola, musta pipart

Kanapallid:

  • 600 g broilerihakkliha
  • 1 suur muna
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 0,5 dl riivsaia
  • hakitud peterselli
  • 0,5 tl kuivatatud punet
  • soola, pipart

Lillkapsariis:

  • 1 kg lillkapsapea
  • 1–2 sl võid
  • soola

Koori ja haki sibul, porgand, seller ja küüslauk, viiluta seened. Sulata pannil või. Kuumuta hakitud sibul selles 3–4 minuti jooksul pehmemaks. Lisa hakitud porgand, seller, küüslauk, viilutatud seened, pune ja paprika ning maitsesta soola ja pipraga. Hauta 5 minutit. Lisa tükeldatud tomatid koos vedelikuga, tomatipasta ja 1 dl vett ning kuumuta keemiseni. Keeda 1 minut, siis alanda kuumust ja hauta 20 minutit. Vahepeal tee kanapallid. Sega hakkliha hulka muna, hakitud küüslauk, riivsai ja ürdid. Maitsesta soola ja pipraga. Vormi väikesed 1–1,5 cm pallid. Pane pannile kastmesse ja kuumuta 15–20 minutiga küpseks.

Kuni lihapallid küpsevad, valmista lillkapsariis. Peenesta lillkapsas kombainis või haki suure noaga peeneks. Sulata pannil või, lisa lillkapsas ja hauta 6 minutit. Lisa 0,5 dl vett ja soola, kata kaanega ja hauta u 4–5 minuti jooksul pehmeks. Kui lihapallid on küpsed, sega kastmesse hakitud basiilik. Jaga lillkapsas taldrikutesse ja tõsta peale lihapallid koos kastmega.

Lihapallisupp lehtkapsaga

Lihapallisupp lehtkapsaga (Jaan Heinmaa)

Väherasvasest veiselihast lihapallid ja lehtkapsas on igati tervislik komplekt. Lehtkapsa asemel sobib supi sisse panna ka muud värsket rohelist.

NELJALE
VALMISTUSAEG: 45 MINUTIT + 15 MINUTIT AHJUS

  • 1 sibul
  • 3 porgandit
  • 3 sellerivart
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 küüslauguküüs
  • 1,4 l veise- või kanapuljongit
  • 1 sl sidrunimahla
  • 300 g lehtkapsast
  • näpuotsaga tšillihelbeid
  • soola, musta pipart
  • petersellilehti

Lihapallid:

  • 400 g veisehakkliha
  • 1 küüslauguküünt
  • 1 sibul
  • 2 sl vett
  • 2 tl kuivatatud punet
  • soola, pipart

Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Sega hakkliha hulka riivitud küüslauk ja sibul, vesi ning pune, maitsesta soola ja pipraga. Vormi väikesed 1 cm lihapallid. Pane need ahjuplaadile ja küpseta 15 minutit.
Haki sibul ja küüslauk, lõika porgandid ja seller kuubikuteks. Vala õli supipotti ja kuumuta, lisa sibul ja hauta pehmeks, 4–5 minutit. Lisa porgand, kuumuta 2–3 minutit. Lisa seller ja küüslauk, maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta veel 2 minutit, aeg-ajalt segades.

Vala puljong potti, suurenda kuumust ja lase supil korraks keema tõusta. Keera kuumus vähemaks, kata pott kaanega ja hauta rooga u 10 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Maitsesta sidrunimahlaga, lisa lihapallid ja hakitud lehtkapsas ning tšillihelbed. Sega, kuni kapsas on pehme. Maitsesta soola ja pipraga, raputa peale hakitud peterselli.

Röstitud juurviljad karulaugupestoga

Röstitud juurviljad karulaugupestoga (Jaan Heinmaa)

Pestot on praegusel ajal mõistlik valmistada karulaugust, nõgesest, naadist või muust värskest vitamiinirikkast rohelisest. Kes päris taimetoidust lugu ei pea, võib köögiviljade peale panna küpsema peekoniviiludki.

KUUELE
VALMISTUSAEG: 20 MINUTIT + 45–50 MINUTIT AHJUS

  • 1–2 pastinaaki
  • 3–4 porgandit
  • 8–10 väikest kartulit
  • 1 sellerijuur
  • 1 keskmine kaalikas
  • 2 sl oliiviõli
  • soola, pipart

Pesto:

  • 4 dl karulaugulehti vm rohelisi lehti
  • 0,75 dl päevalilleseemneid
  • 2 sidruni riivitud koor
  • 2 sl sidrunimahla
  • 0,25 tl tšillihelbeid
  • 1 dl oliiviõli
  • soola, musta pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori köögiviljad ja lõika 1,5–2 cm kuubikuteks. Pane ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, sega õli, soola ja pipraga. Rösti 45–50 minutiga pehmeks, küpsemise ajal sega 1–2 korda.
Töötle kõik pesto ained, v.a õli ja maitseained kombainis püreeks. Lisa õli ja 3 sl vett ning töötle läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta köögiviljad kaussi ja sega pestoga.

Lõhe fenkoli ja kurginuudlitega

Lõhe fenkoli ja kurginuudlitega (Jaan Heinmaa)

Üsna kiirelt valmiv roog on kevadele kohaselt üsna lahja ja lõhe jääb sel moel küpsedes eriti hõrk. Värskeks lisandiks on kurginuudlid, mille võib pannil õli-veesegus läbi kuumutada, ka nii on need maitsvad.

KAHELE
VALMISTUSAEG: 15 MINUTIT + 15 MINUTIT AHJUS

  • 400 g nahaga lõhefileed
  • 1 fenkol
  • 3 sl võid
  • 1 sl tüümianilehti
  • 1 pikk kurk
  • 2 sl oliiviõli
  • soola, pipart

Kuumuta ahi 175 kraadini. Lõika kalafilee kaheks tükiks. Lõika fenkol jämedateks viiludeks ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Aseta fenkolile lõhetükid, maitsesta need soolaga, pane peale õhukesed võiviilud ja tüümianilehti. Küpseta 15 minutit.

Kuni lõhe on ahjus, lõika kurk nuudliteks, nõruta liigne vesi välja ja pigista ka käega veidi kuivemaks. Pane nuudlid kaussi ja sega oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga. Võta lõhe ahjust. Tõsta nuudlid ja fenkol taldrikule ning lõhetükid nende peale.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?