SAMM-SAMMULT | Õpi valmistama traditsioonilisi Karjala pirukaid

Ragne Värk, 13. mai 2020

Soomlaste poolt palavalt armastatud pisikesed lookleva mustriga küpsetised valmistatakse rukkijahutainast. Täidisena on klassikalisim variant kindlasti riis, kuid populaarseks on saanud ka porgandi- ja kartulitäidis.

Valmistamisaeg:45 minutit
Mitmele: 10−12 pirukat

Tainas:

  • 1,5 dl rukkijahu
  • 1 dl nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 1 dl vett

Riisitäidis:

  • 1 dl riisi
  • 2 dl vett
  • 4 dl piima
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl võid
  • võid (pärast küpsetamist pirukate määrimiseks)

Tee nii!

undefined (Ragne Värk)


1. Valmista riisitäidis. Pane riis 1 dl veega keema. Kui vedelik on imendunud, vala juurde ülejäänud vesi ja 4 dl piima. Lase pudrul madalal kuumusel vaikselt podisedes valmida. Aeg-ajalt sega. Poole valmimise pealt lisa sool. Kui puder on valmis, sega hulka või. Lase täidisel korralikult jahtuda.

undefined (Ragne Värk)

2. Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Vala juurde vesi.

undefined (Ragne Värk)

3. Sõtku tainas käte abil ühtlaseks palliks. Tainas peab olema ilus sile ja ühtlane.

undefined (Ragne Värk)

4. Rulli tainas käte abil ühtlase paksusega vorstiks. Lõika see noaga võrdselt 10−12 tükiks.

undefined (Ragne Värk)

5. Rulli tükid jahusel pinnal õhukeseks ovaalseks tainalapiks.

undefined (Ragne Värk)

6. Laota tainalappidele riisitäidis.

undefined (Ragne Värk)

7. Voldi pirukad kokku! Alusta voltimist sõrmede abil piruka keskosast, liikudes tainaääri lainetades ühele poole.

undefined (Ragne Värk)

8. Seejärel voldi sõrmedega valmis ka piruka teine pool nii, et kogu ulatuses tainaäär lainetaks riisitäidise peal.

undefined (Ragne Värk)

9. Tõsta pirukad ahjuplaadile. Küpseta 250 kraadi juures 10−12 minutit. Vahetult pärast küpsetamist määri pirukad üle võiga.


Traditsiooniliselt süüakse Karjala pirukaid munavõiga. Selle valmistamiseks purusta kahvliga neli keedetud muna. Sega munamass kokku 100 g võiga. Lisa hulka hakitud ürte ja maitsesta soola-pipraga.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?