GRILL KUTSUB! Isemaitsestatud grill-liha on lihtne ning poekraamist odavam ja tervislikum

Ragne Värk, 13. mai 2020

Üks kodune grillroog maitseb kõige paremini siis, kui oled ka marinaadi algusest lõpuni ise valmistanud. Pealegi on isemaitsestatud grill-liha poekraamist soodsam ega sisalda ebavajalikke säilitusaineid.

Grillitud pardifilee pestotäidisega

undefined (Ragne Värk)


Liha täitmine pestoga on väärt nipp. Ühest küljest pesto maitsestab liha grillimise ajal, teisalt hoiab seda ka küpsemisel mahlasena. Kuna pardinahk sisaldab ohtralt rasva, mis küpsemisel sulama hakkab, eemalda see kindlasti enne grillima asumist. Sulanud rasv tekitab leegi, mis muudab grillimise võimatuks.

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 30 min

  • 4 jahutatud pardifileed
  • pestot
  • 4 küüslauguküünt
  • soola, pipart

Eemalda pardifileedelt nahk ja üleliigsed kelmed. Torka nuga filee paksemasse ossa ja tekita fileesse sujuvalt liigutades pikkupidi tunnel. Täida tunnelid pestoga. Lisa mõlemasse fileesse üks poolitatud küüslauguküüs. Maitsesta liha pealt soola ja pipraga.
Küpseta fileed grillil ühelt poolt, kuni see muutub kergelt jumekaks. Seejärel küpseta samamoodi teiselt poolt. Lase lihal 10 minutit fooliumis «rahuneda» ja lõika siis viiludeks.

Linnuliha lihtsas marinaadis

undefined (Ragne Värk)


Kana- ja kalkuniliha üks plusse on see, et need vajavad küpsemiseks vähe aega. Lihtsas marinaadis maitsestatuna jääb grillroog mahlane ja selgete maitsetega.

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20 min + maitsestumisaeg

  • 600 g kana- või kalkunikintsuliha
  • soola, pipart

Marinaad:

  • 4 sl sojakastet
  • 4 sl oliiviõli
  • 4 sl valget veini
  • 2 küüslauguküünt (purustatuna)
  • 0,5 tl suhkrut

Sega marinaadiained omavahel. Pane liha marineerima vähemalt 3 tunniks kuni üle öö.
Enne grillile asetamist eemalda linnulihalt üleliigne marinaad ja maitsesta kergelt soola-pipraga. Küpseta liha grillil mõlemalt poolt valmis. Küpsemisaeg sõltub suuresti lihatükkide suurusest. Võid valmistamiseks kasutada ka ahju, sel juhul küpseta liha 180 kraadi juures 20−30 minutit.

Sealiha sibula-küüslaugumarinaadis

undefined (Ragne Värk)


Kuna sealiha tekstuur on tugev, vajab see ka maitsestamiseks pisut rohkem aega kui linnuliha. Seega pista liha marinaadi juba varakult!

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 30−40 minutit + maitsestumisaeg

  • 700 g sealiha
  • soola, pipart

Marinaad:

  • 2 sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 2 sl sidrunist pressitud mahla
  • 2−4 sl hakitud värsket tilli
  • 2 sl õli
  • 2 tl suhkrut

Viiluta sibul ja tükelda küüslauguküüned. Pane kõik marinaadi komponendid kaussi. Lisa tükeldatud liha ja sega läbi. Jälgi, et kogu liha saaks marinaadiga kokku, ja lase sel maitsestuda vähemalt üle öö. Vahetult enne grillimist eemalda lihalt üleliigne marinaad ja maitsesta soola-pipraga. Seejärel küpseta liha grillil valmis.


Pea meeles!

  • Kana-, kala- ja kalkuniliha omandavad pehme tekstuuri tõttu maitseid lihtsamini, mistõttu ei vaja need marineerimiseks väga palju aega. Tugevama tekstuuriga liha (näiteks siga ja veis) hoia marinaadis kindlasti kauem.
  • Kergema tekstuuriga lihale valmista alati mahedam marinaad.
  • Ära lisa marinaadile soola. See kuivatab liha ja lõpptulemus ei jää nii mahlane. Maitsesta liha soolaga vahetult enne grillimist.
  • Enne grillile panemist tuleb alati lihalt üleliigne marinaad eemaldada. Liigne vedelik hakkab aurama. Lisaks võivad lihale jäänud sibulatükid või mesi kõrbema minna.
  • Õli marinaadis pehmendab liha. Seetõttu võiks seda alati marinaadile lisada.
  • Vähem on rohkem – seetõttu ära kuhja marinaadi kunagi erinevate ja rohkete maitsetega üle.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?