SAMM-SAMMULT | Krõbe kala Tai köögist

Helle Rudi, 21. oktoober 2020

Kui reisida ei saa, tuleb maailma maitsed endale koju kätte tuua. Palusime Tai köögist tuttava kalaroa Pla Sam Rodi valmistamist õpetada Tai restorani NOK NOK peakokal Khampan Pukdangpanil. Muide – see magushapus kastmes krõbe kala viib keele alla ka neil, keda kalaroad muidu külmaks jätavad!

Valmistamisaeg: 10 min ettevalmistusteks + 30 tegemiseks
Mitmele: ühele

  • 1 meriahven
  • maitsestamiseks soola ja pipart
  • 2 sl maisitärklist

Kaste:

  • paar küüslauguküünt
  • 1 punane sibul
  • tšillit
  • koriandrit
  • 1 sl kalakastet
  • 1 sl palmisuhkrut
  • 1 sl tamarindipastat
  • supilusikatäis ketšupit või tomatipüreed
  • vett
  • praadimiseks õli
  • serveerimiseks jasmiiniriisi

Tee nii!

Kala valmistamine (Robin Roots)

1. Puhasta meriahven. Kraabi noaga pealt soomused. Lõika ära saba ja uimed. Lõika kala lahti selgroo juurest, et selle saaks hiljem lahti tõmmata nagu liblika.

Kala valmistamine (Robin Roots)

2. Roogi välja sisemus. Lõika ära lõpused ja pea. Tee sisselõige ka seljalt, nii saad selgroo kätte ühe tükina.

Kala valmistamine (Robin Roots)

3. Loputa puhastatud kala külmas vees. Raputa peale sool ja pipar. Patsuta maitseained sisse. Viimasena raputa ühtlaselt peale maisitärklis. Jäta kala seisma.

Kala valmistamine (Robin Roots)

4. Kastme valmistamiseks haki peeneks küüslauk, punane sibul ja tšilli. Kellele maitseb, siis ka koriander. Mõõda välja ja pane valmis tamarindipasta, kalakaste ja palmisuhkur.

Kala valmistamine (Robin Roots)

5. Kuumuta pannil õli. Esimesena pane pannile küüslauk, siis sibul ja lase neil minutike pruunistuda. Järgmisena lisa tšilli ja koriander. Lisa vala juurde sutsuke vett, et kastmepõhi kinni ei kõrbeks. Hoia kuumus madalal.

Kala valmistamine (Robin Roots)

6. Lisa tamarindipasta, kalakaste, suhkur ja natuke vett. Sega hoolsalt ja pidevalt. Tõsta veidi temperatuuri. Kastmele annab kena värvi supilusikatäis ketšupit või toimatipüreed.

Kala valmistamine (Robin Roots)

7. Pane kala fritüüri või prae pannil rohkes õlis kuldpruuniks. Patsuta liigne õli majapidamisrätikuga maha.

Kala valmistamine (Robin Roots)

8. Enne riisi keetmist loputa seda kaks korda külma veega. Vee mõõtmiseks piisab n-ö näpumõõdust: pane sõrm potti, kuni see puudutab riisi ja vaata, et vett oleks veidi rohkem kui sõrme esimene lüli. Ära suru sõrme poti põhja. Keeda riisi kaanega kaetud potis madalal kuumusel 15−20 minutit.

Kala valmistamine (Robin Roots)

9. Serveeri kindlasti soojalt koos meelepäraste vokitud köögiviljade või muu värske garneeringuga.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?