VÄRSKEST KÕHT TÄIS: kolm ideed, kuidas aiasaaduseid parimal moel serveerida

Ragne Värk, 5. august 2020

Lihtsasti valmivad köögiviljaroad on põnevad ja toitvad ega mõju koormavalt sinu organismile.

Toitev karjuse pirukas

undefined (Ragne Värk)


Karjuse pirukas on Inglismaalt pärit vormiroog, mida katab kohev kartulipüree. Traditsiooniliselt valmib see roog küll lihaga, aga täna jätame selle kõrvale ning kasutame valmistamisel hoopis maitserohkeid köögivilju.

Mitmele: kuuele
Valmistamisaeg: 30 min + küpsemisaeg

  • 1 sibul
  • 1 porgand
  • 1 sellerivars
  • 1 paprika
  • 1 sl nisujahu
  • 2 sl tomatipastat
  • 1 sl hakitud tüümiani
  • 2 dl puljongit
  • 400 g punaseid ube
  • soola, pipart

Kartulipüree:

  • 1 kg kartuleid
  • 1 dl rõõska koort (35%)
  • 1 sl võid
  • 1 dl riivitud juustu
  • 1 tl mahedat sinepit
  • soola

Haki köögiviljad ja prae pannil õlis läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa segades jahu, seejärel tomatipasta ja tüümian. Kuumuta minutike. Vala juurde puljong ja lase segul keema tõusta. Kuumuta madalal temperatuuril 10 minutit. Poole pealt sega juurde oad. Vajadusel lisa keemise ajal täiendavalt puljongit.
Koori kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna. Tambi kartulid pudrunuiaga katki, lisa koor ja või ning valmista pehme ja ühtlane püree. Viimasena sega hulka juust ja sinep. Maitsesta soolaga.
Pane köögiviljasegu ahjuvormi. Laota lusikaga peale kartulipüree. Küpseta 175 kraadi juures 30−40 minutit. Serveeri.

Sinihallitusjuustuga ahjujuurikad

undefined (Ragne Värk)


Sinihallitusjuust ja köögiviljad sobivad omavahel suurepäraselt kokku. Roog on toitev ja sobib kenasti üheks lihtsaks suviseks lõunasöögiks.

Mitmele: neljale
Valmistamisaeg: 20 min + küpsemisaeg

  • 600 g kaalikat
  • 2 paprikat
  • 2 porgandit
  • 400 g lillkapsaõisikuid
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 tl kuivatatud punet (või muud maitseürti)
  • oliiviõli, soola, pipart
  • 2 sl riivitud parmesani

Kaste:

  • 50 g sinihallitusjuustu
  • 100 g Kreeka jogurtit
  • 1 sl hakitud tilli
  • soola, pipart, suhkrut

Puhasta, koori ja tükelda köögiviljad. Küüslauguküüned jäta terveks. Pane kõik köögiviljad ahjuplaadile, piserda heldelt üle oliiviõliga ning sega kätega läbi. Lisa pune, maitseks soola ja pipart. Sega veel kord läbi. Jälgi, et köögiviljad oleks ahjuplaadil ühe kihina. Küpseta 200 kraadi juures 25−35 minutit ehk kuni kõik komponendid on pehmed. Küpsemise ajal tuleks toitu kindlasti ka korra segada. Ahjust võttes sega juurde riivitud parmesan.
Vahepeal valmista kaste. Mikserda kõik komponendid ühtlaseks massiks ja maitsesta. Nirista kaste küpsenud köögiviljadele ja serveeri!

Eriti põnev kapsavokk

undefined (Ragne Värk)


See toit on inspireeritud klassikalisest vokiroast, ainult et nuudleid asendavad siin kapsaribad. Lõpptulemuseks on üks põnev vokikauss!

Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 20 min

  • 400 g varajast kapsast
  • 0,5 sibulat
  • 1 sl tšillipipart (hakituna)
  • 1 paprika
  • 1 küüslauguküüs
  • 100 g suhkruherneid
  • 150 g brokoliõisikuid
  • 2−3 sl heledat sojakastet
  • 1−2 sl riisiäädikat
  • 1−2 sl seesamiõli
  • 4 sl rohelist sibulat
  • soola, pipart

Lõika kapsas õhukesteks ribadeks. Haki sibul ja tšilli. Tükelda paprika, küüslauguküüs ja poolita suhkruherned. Murra brokoli pisikesteks õisikuteks.
Kõige parem on seda rooga valmistada vokkpannil. Kuumuta (vokk)pannil pisut õli. Pane sibulatükid ja tšilli pannile, mõne hetke pärast lisa ülejäänud köögiviljad. Vala segades juurde ka sojakaste ja riisiäädikas. Kuumuta pidevalt segades umbes 5 minutit. Köögiviljad peavad jääma krõmpsud. Sega juurde seesamiõli ja roheline sibul. Maitsesta täiendavalt ja serveeri.


Soovi korral võid sellesse rooga lisada ka kaks muna. Klopi need enne lahti, maitsesta soolaga ja lisa poole pealt pannile.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?