SÖÖME MARJAVARUSID | Lihtne purukook marjatäidisega, koduse mekiga jäätis ja maitsev marjasupp

Ragne Värk, 17. veebruar 2021

Kui sügavkülm on ikka veel suvistest marjadest tulvil ja nuputad pidevalt, kuidas neid toitude sees ära kasutada, uuri tänaseid retsepte. Maiasmokad kiidavad!

Lihtne purukook marjatäidisega

undefined (Ragne Värk)


Kodused purukoogid valmivad lihtsalt ja on alati kõigile meeltmööda. Kõrvale rüüpa kindlasti külma piima!

Kogus: 12−15 tk
Valmistamisaeg: 50 minutit

Põhi:

  • 4 dl jahu
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 muna
  • 100 g võid

Täidis:

  • u 400 g külmutatud marju
  • 1 sl kartulitärklist
  • 50−75 g fariinsuhkrut (oleneb marjade hapukusest)

Purukate:

  • 2 dl jahu
  • 1 dl suhkrut
  • 0,25 tl kaneeli
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 75 g võid
  • 75 g toorjuustu

Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa muna ja või. Sõtku tainaks. Suru tainas kandilisse koogivormi (30 × 22 cm). Lase marjadel pisut sulada. Sega need tärklise ja suhkruga. Laota marjasegu koogipõhjale.
Valmista kate. Sega kuivained omavahel. Lisa või ja toorjuust ning näpi purutaoliseks massiks. Raputa puru koogile. Küpseta kooki 180 kraadi juures 40 minutit.

Koduse mekiga jäätis

undefined (Ragne Värk)


Jäätis on alati hea idee külmutatud marjade ära kasutamiseks. Seekord proovi värskendavat ja lihtsat marjajäätist!

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 10 minutit + külmumisaeg

  • 2 banaani
  • 2 pirni
  • 300 g külmutatud marju
  • 2 dl kreemjat kookospiima
  • 2 sl kookoshelbeid

Tõsta tükeldatud banaanid ja pirnid vähemalt tunnikeseks sügavkülma. Seejärel pane kõik komponendid kannmikserisse ja surista segu ühtlaseks. Kui jäätisemass tundub liiga hapu, võid lisada suhkrut, mett või vahtrasiirupit. Söö kohe.

Maitsev marjasupp

undefined (Ragne Värk)


Seda imehead magustoitu võib valmistada igal hooajal. Suvel pista supi sisse värsked marjad, muul hooajal kasuta aga külmutatud mammusid.

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 10 minutit

  • 300 g külmutatud marju
  • 50−60 g kondenspiima
  • paar näpuotsatäit kardemoni
  • 150 g Kreeka jogurtit
  • 4 dl piima
  • 2 sl kamajahu

Lase marjadel pisut sulada. Purusta need kahvliga, sega kokku kondenspiima ja kardemoniga. Lisa Kreeka jogurt ja piim. Viimasena sega juurde kamajahu. Söö kohe või lase supil külmkapis pisut pakseneda.


Soovitused ja nipid, mida on hea teada!

1. Erinevates küpsetistes (keeksid, muffinid, koogid) kasuta alati äsja sügavkülmast võetud marju. Üles sulatatud marjad muudavad taina vesiseks, marjade mahl rikub taina värvuse ja lõpptulemusena ei küpse tainas ka korralikult läbi. Külmutatud marjade puhul seda aga ei juhtu.

2. Pea meeles, et küpsetistes külmutatud marjade kasutamine pikendab küpsemisaega.

3. Sulata külmutatud marju aeglaselt. Nii säilib marjade parem maitse ja tekstuur. Sulatami-seks tõsta marjad külmkappi.

4. Kui peres on smuutisõpru, oled õnnega koos. See on üks paremaid viise külmutatud mar-jade kasutamiseks. Pane õhtul marjad kannu valmis, nii on hommikul vaid smuutijoogi kok-kusuristamise vaev. Kui armastad jäiselt külma ja paksu smuutit, valmista see otse sügav-külmast võetud marjadest.

5. Ära külmuta juba üles sulatatud marju.
6. Sügavkülmutatud marjad on head tulise pudru jahutajad. Sega peotäis marju äsja valmi-nud hommikupudru sisse ja nõnda on söömiseks sobiva temperatuuriga hommikusöök val-mis.

7. Marjad ei säili sügavkülmas igavesti. Püüa need ära kasutada maksimaalselt aasta jooksul pärast sügavkülmutamist.

8. Üles sulatatud marjad kasuta kindlasti ära vähemalt paari päeva jooksul.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?