LUGEJA KÜSIB | Mis on must küüslauk ja kuidas seda toidus kasutada?

Ragne Värk, 17. veebruar 2021

Kui küüslauku küpsetatakse mitu nädalat madalal temperatuuril kõrge niiskuse juures, siis looduslikud suhkrud karamellistuvad ja küüslauk muutubki mustaks.

Ka maitse on selle tulemusena hoopis teistsugune kui tavalisel küüslaugul. See on segu soolakast ja magusast, karamellisest ja šokolaadisest, pisut mõrkjast ja pisut hapukast. Öeldakse, et must küüslauk sisaldab ka viiendat, umami maitset. Tekstuurilt on see pehme ja kleepuv, meenutades pisut kuivatatud ploomi.

Must küüslauk sobib imehästi nii magusate kui ka soolaste toitude maitsestamiseks. Lisa seda erinevatesse pasta- ja pajaroogadesse, leivamääretele, suppidele, pirukatäidistele, aga ka magustoitudele. Eriti hästi läheb must küüslauk kokku šokolaadi sisaldavate magusroogadega.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?