SAMM-SAMMULT | Armastuskirja väärt õunastruudel

Ragne Värk, 12. august 2020

Öeldakse, et struudlitaina peab rullima nii õhukeseks, et läbi selle saab lugeda armastuskirju. Seekordsete näpunäidete abil peaks see õnnestuma! Lisades piisava koguse maitserikast õunatäidist, on tulemuseks tõeline hõrgutis.

Retsept ja fotod: 

Valmistamisaeg: 30 min + taina seismisaeg 30 min + küpsemisaeg 50 min
Kogus: 6-le

Tainas:

  • 3−4 dl nisujahu
  • 1 dl toasooja vett
  • 0,5 tl 30% äädikat
  • 3 sl õli
  • näpuotsatäis soola

Täidis:

  • 1 dl rosinaid
  • 3 sl rummi või brändit
  • 750 g hapukamaid õunu
  • 1 dl mandlilaaste
  • 1 tl kaneeli
  • 75 g suhkrut
  • 75 g võid (sulatatuna)
  • 1 dl riivsaia

Tee nii!


1. Pane täidise jaoks mõeldud rosinad kaussi alkoholi sisse likku. Ideaalis võiksid rosinad alkoholi sees olla vähemalt kolm tundi, veel parem ööpäev.


2. Sega kokku toasoe vesi, äädikas, õli ja sool. Pane kaussi 3 dl jahu. Lisa eelnevalt segatud komponendid. Kui tainas jääb liiga vedel, pane sutsuke jahu juurde. Äädikas on väga oluline, kuna aitab tekitada kihilist taina tekstuuri.


3. Asu tainast sõtkuma. Tee seda nii kaua, kuni saavutad pehme ja elastse tekstuuri.


4. Pane palliks vormitud tainas kaussi. Määri pealt õliga, nii ei kuiva see ära. Kata kauss toidukilega ja jäta toatemperatuurile (sooja kohta) pooleks tunniks seisma (ja mitte kauemaks!). Kindlasti ära pane tainast külmkappi.


5. Valmista täidis. Koori õunad ja haki need väikesteks tükkideks. Tõsta kaussi, sega hulka mandlilaastud, kaneel ja suhkur. Lisa ka rosinad. Kui kaussi on jäänud pisut alkoholi, võid sellegi täidisesse valada.


6. Võta soojas seisnud tainapall ja rulli see hästi õhukeseks. Rullimise lihtsustamiseks kasuta jahu, aga võta seda minimaalselt, et mitte taina elastset tekstuuri muuta.


7. Sulata või. Määri õhukeseks rullitud tainas sellega kokku. Sulavõid jääb üle. Sellega määri struudlit küpsemise ajal.


8. Raputa kogu tainas üle riivsaiaga. Riivsai imab endasse õuntest tuleva vedeliku ega lase nõnda tainal vettida.


9. Tõsta taina alumisele poolele täidis. Jäta ääred ja pisut taina alumisest osast vabaks.


10. Tõsta vabaks jäänud ääred täidisele. Seejärel tõsta täidisele taina alumine osa.


11. Keera nüüd struudel lühemast servast alustades ettevaatlikult rulli. Suru struudliotsad omavahel kokku, et täidis küpsemise ajal välja ei valguks.


12. Tõsta struudel ahjuplaadile. Võimalusel kasuta selleks kaaslase abi, et küpsetist mitte rikkuda. Määri rull pealt sulavõiga. Küpseta 180 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni struudel on pealt kuldpruun. Pintselda struudlit küpsemise ajal kolm-neli korda sulavõiga.


Soovitused

  • Täidisesse võid lisada ka pähkleid, halvaad, martsipani, kardemoni või sukaadi.
  • Serveeri jäätise, vanillikastme või lihtsalt tuhksuhkruga.
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?