LAISALE PERENAISELE: kõhu teeb täis, maitseb mõnusalt ja paksuks ei tee

Ragne Värk, 12. august 2020

Kasuta suvikõrvitsauputust ära ja pista seda köögivilja praegu iga roa sisse. Kõhu teeb täis, maitseb mõnusalt ja paksuks ei tee. No mis see hing rohkem oskab tahta!

Tomatine suvikõrvitsavorm


Selle roa valmistamisel on oluline, et tomatid oleksid võimalikult maitserohked ja küpsed. Seetõttu on parim aeg seesuguse vormi valmistamiseks just suve teine pool.

Mitmele: kahele-kolmele
Valmistamisaeg: umbes 50 min

  • 1 sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 1−2 suvikõrvitsat
  • 3 suuremat ja küpset tomatit
  • 2 sl hakitud maitserohelist (näiteks pune või basiilik)
  • 25−35 g riivitud parmesani
  • soola, pipart
  • oliivõli

Haki sibul ja küüslauk ning prae pannil klaasjaks. Piserda ümmarguse koogivormi põhjale (Ø 21−22 cm) õli ja tõsta sellele praetud sibulasegu. Lõika suvikõrvits õhukesteks viiludeks. Viiluta ka tomatid. Laota need vaheldumisi vormi.
Maitsesta heldelt soola ja pipraga ning nirista üle oliiviõliga. Raputa peale hakitud maitseroheline ja riivitud parmesan. Küpseta vormi 175kraadises ahjus 35−45 minutit.

Juustune supike

Juustune supp. (Ragne Värk)


Lihtne suvikõrvitsasupp sobib kergeks lõunaeineks. Passib hästi ka neile, kes eelistavad gluteenivaba menüüd.

Mitmele: kolmele
Valmistamisaeg: 20−30 min

  • 0,5 sibulat
  • 1 küüslauguküüs
  • 750−800 g suvikõrvitsat
  • 4 dl puljongit
  • 1 dl rõõska koort (35%)
  • 100 g sulatatud juust
  • 0,5 tl Cayenne’i pipart
  • soola, pipart

Serveerimiseks:

  • riivitud juustu, maitserohelist, suitsupeekonit

Haki sibul ja küüslauguküüs, prae pannil klaasjaks. Lisa kuubikuteks lõigatud suvikõrvits, kuumuta minutike ja tõsta siis kogu segu potti.
Vala juurde puljong. Keeda madalal kuumusel suvikõrvitsa pehmenemiseni.
Püreesta supp ja tõsta see uuesti pliidile. Vala juurde koor, sulatatud juust ja Cayenne’i pipar. Kuumuta pidevalt segades, kuni segu on ühtlane, vajadusel lisa puljongit. Maitsesta lõplikult.
Serveerides tõsta supikausi põhjale pisut riivitud juustu. Tõsta kuum supp kaussi. Peale puista helde käega praepeekonit, maitserohelist ja riivjuustu.

Tuunikalaga täidetud kõrvitsapoolikud


Suvikõrvitsaid võib täita kõikvõimaliku põneva kraamiga. Meie soovitame proovida maitseküllast tuunikalatäidist. Roog on gluteenivaba.

Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 30−40 min

  • 50 g riisi
  • 2 suvikõrvitsat
  • oliiviõli, soola, pipart
  • 1 sellerivars
  • 2 sl hakitud sibulat
  • 1 tuunikalakonserv õlis
  • 1 sl Kreeka jogurtit
  • 2 sl värsket hakitud tilli
  • 1 tl mahedat sinepit
  • 1 tl sidrunist pressitud mahla
  • 100 g riivitud juustu

Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna. Poolita suvikõrvitsad ja kaabi seemnesisu välja. Maitsesta suvikõrvitsapaadid soola ja pipraga, piserda üle oliiviõliga. Küpseta neid 175kraadises ahjus pöörõhurežiimil 12 minutit.
Vahepeal valmista täidis. Tükelda sellerivars ja prae koos sibulatükkidega pannil läbi. Nõruta tuunikalakonserv üleliigsest õlist. Sega omavahel kokku tuunikala, praetud sibul ja seller, Kreeka jogurt, till, sinep, sidrunimahl ja keedetud riis. Vajadusel maitsesta.
Eemalda ahjus küpsenud suvikõrvitsatelt üleliigne vedelik. Täida kõrvitsad tuunikalatäidisega ja raputa peale riivitud juust. Küpseta veel umbes 10 minutit. Lase pisut jahtuda ja serveeri.


Pea meeles!
Söögi valmistamiseks vali pisemad suvikõrvitsad, mille koor on pehme, viljaliha mahlane ja seemnekoda pisike. Vilja vastu koputades ei peaks see kumisema. Raskuselt võiks suvikõrvits jääda alla 500 grammi.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?