„MÕTTEKOHT“ | Kuidas end tervemaks süüa?

Silja Paavle, 24. november 2021

Toiduteemadel vestlusse laskudes võib juhtuda, et nii palju, kui on erinevaid inimesi, on erinevaid lähenemisi sellele ja ka arusaamu tervislikust toitumisest ning toiduga tervise toetamisest. Kuidas aga on asjad tegelikult ehk kuidas toit mõjutab meie tervist, räägib tänases Naistelehe podcast’is „Mõttekoht“ perearst Marta Velgan.

„Eestlased söövad liiga palju loomset ja liiga vähe puu- ja juurvilju ning täisteratooteid,“ nendib perearst Marta Velgan. Marta on vegan ning üks väheseid Eesti arste, kes räägib oma valikutest avameelselt.

Veganluse kasuks räägib tema sõnul palju, lisaks paljule muule ka taimetoidu mõju tervisele – uuringud on leidnud, et veganitel vähem probleeme ülekaaluga, keskmisest madalam vererõhk, kolesterooli, eriti halva kolesterooli ja ka veresuhkru tase. See aga tähendab omakorda, et väiksem on risk haigestuda teise tüübi diabeeti ja ka südame-veresoonkonna haigustesse, mis eestlaste seas konkurentsitult kõige sagedasem enneaegse surma põhjustaja. Samuti on väiksem vähirisk.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?