SAMM-SAMMULT | Kanapirukas passib nii lõunasöögiks kui ka piknikule

Ragne Värk, 22. juuli 2020

Eriti täidiserohket kanapirukat iseloomustab õhuke tainakiht, millel sees rohkelt mahlast sisu. Maitseb imehea ahjusoojalt, ent on väga maitsev ka jahtununa.

Valmistamisaeg: 45 min + küpsemisaeg
Kogus: kuuele

Tainas:

  • 375 g nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 180 g külma võid
  • 2 muna

Täidis:

  • 75 g riisi (keetmata riisi)
  • 500 g kanakintsuliha
  • 2 varssellerit
  • 1 küüslauguküüs
  • kimp koriandrit
  • 3 sl pestot
  • 50 g Kreeka pähkleid, hakituna
  • 75 g riivitud juustu
  • 1 muna
  • soola, pipart

Tee nii!


1. Taina valmistamiseks sega jahu ja sool omavahel. Lisa võitükid ning näpi segu purutaoliseks. Lisa hulka ka lahti klopitud munad.


2. Sõtku tainas ühtlaseks pätsiks. Võta sõtkumiseks aega, sest tainas peab olema ilusti ühtlane. Kui kausis ruumipuudus tekib, sõtku tainast laual. Pane pätsike 30–40 minutiks külmkappi.


3. Täidise valmistamiseks keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks, nõruta. Samal ajal pane pannile väikseks hakitud kanaliha, maitsesta soolaga. Poole pealt lisa tükeldatud sellerivarred ning purustatud küüslauguküüs. Prae läbi ja jälgi, et kana üle ei küpseks. Tõsta pann pliidilt, lisa ülejäänud ained, sega ühtlaseks ja vajadusel maitsesta. Lase jahtuda. PS! Ära kogu muna täidisesse lisa, vaid jäta pisut ka piruka määrimiseks.


4. Määri väiksem keeksivorm võiga. Lõika küpsetuspaberist põhjalaiune pikk riba ning aseta see keeksivormi põhjale ja otstesse.


5. Rulli külmkapis seisnud tainas jahusel pinnal õhukeseks. Lõika tainast pikk riba keeksivormi põhjalaiuselt nii, et taina pikkus ulatuks kogu vormi ulatuses nii põhjale kui ka otstesse.


6. Tõsta lõigatud riba keeksivormi. Suru tainaääred sõrmedega põhjale kinni nii, et need ulatuks pisut ka vormi vabadele külgedele.


7. Ülejäänud tainas rulli jahusel pinnal uuesti õhemaks ning lõika välja piruka külgedeks sobivad tainalapid. Aseta need vormi ning suru tainas sõrmedega kokku juba vormis oleva tainaga. Jälgi, et tainas ei jääks vormi nurkadesse liiga paksult.


8. Tõsta täidis vormi. Suru täidisele peale, et see jääks vormi võimalikult tihkena.


9. Järelejäänud tainas rulli uuesti jahusel pinnal lahti ning tõsta vormile peale. Eemalda üleliigsed tainatükid.


10. Suru nüüd pealmine tainalapp tainaäärtega kokku. Selleks rulli alumise tainas vormi peale. Suru tainaääred noaotsaga kokku.


11. Määri pirukas pealt munaga. Kui sul tainast üle jäi, rulli see õhukeseks ning lõika välja meelepärased kujundid. Aseta need pirukale kaunistuseks. Küpseta pirukat ahjus 180 kraadi juures 40–50 minutit, kuni see on pealt ilusti kuldpruun. Küpsenud pirukal lase enne lahti lõikamist 5–10 minutit vormis jahtuda. Seejärel tõsta see vormist ning serveeri.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?