2020 MAITSETE KALENDER! Igaks kuuks oma soolane küpsetis

Ragne Värk, Naisteleht, 27. detsember 2019

Oleme valinud igale kuule järgmisel aastal oma soolase küpsetise. Maitsvat katsetamist!

JAANUAR
Muffinipitsad 

Muffinipitsa (Ragne Värk)

10 tk
Aeg: 30 minutit

Pisikesed muffinipitsad valmivad tortiljast välja lõigatud ja muffinivormidesse pistetud korvikestest. Täidiseks võib panna kõike, mis meelepärane või pitsa puhul sobilik. Küpseta näiteks ühed tõeliselt head juustupitsad, täidiseks erinevad juustud ja tomatipasta.

  • 2 tortiljat
  • 1 väike klaas tomatipastat
  • 2 suuremat peotäit riivitud parmesani
  • 2 suuremat peotäit riivitud suitsujuustu
  • soola, pipart
  • 125 g riivitud mozzarella-juustu

Lõika klaasi või ümmarguse vormi abil tortiljadest välja kettad diameetriga u 9–11 cm.
Suru kettad muffinivormi aukudesse.
Sega kokku tomatipasta, parmesan ja suitsujuust ning maitsesta soola ja pipraga. Tõsta segu tortiljakorvikestesse.
Raputa peale mozzarella ja küpseta 180kraadises ahjus 15–20 minutit. Enne vormist väljavõtmist lase pitsadel pisut jahtuda.

VEEBRUAR

Imemaitsev soodaleib

(Ragne Värk)


Kodune leib valmib äärmiselt lihtsalt ja mekib kõige paremini ahjusoojana. See säilib värskena mitu päeva ja on hea isegi veel ülejärgmisel päeval.


Aeg: Ettevalmistusteks 10 min + küpsetamiseks 1 h ja 15 min

  • 300 g täisteranisujahu
  • 150 g täisterarukkijahu
  • 300 g nisujahu
  • 2 sl rukkilinnasejahu
  • 50 g suhkrut
  • 2 tl soodat
  • 2 tl soola
  • 50 g päevalilleseemneid
  • 1 l keefirit

Sega omavahel kuivained, lisa keefir ja sega kõik ühtlaseks.
Aseta tainas kahte küpsetuspaberiga vooderdatud või võiga määritud keeksivormi (2 × 1,5 l) ning küpseta 170kraadises ahjus 1 tund ja 15 minutit.

MÄRTS


Kodune kanapirukas 

Kodune kanapirukas (Ragne Värk)


Pidusaia moodi ümmargune pirukas võlub kõiki oma põneva maitsega. Kasuta kindlasti ühe komponendina täisteranisujahu, see lisab küpsetisele mõnusat tekstuuri.

Mitmele: 6-le
Aeg: 45 minutit

Tainas:

  • 4 dl nisujahu
  • 4 dl täisteranisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 100 g toasooja võid
  • 4 dl hapukoort

Täidis:

  • 300 g küpsetatud kanaliha
  • 2 sl sulatatud juustu
  • 2 sl hakitud tilli
  • suur peotäis riivitud juustu
  • soola, pipart
  • 1 lahtiklopitud muna (määrimiseks)

Sega kuivained omavahel. Näpi hulka või, lisa hapukoor ja sega kõik ühtlaseks tainaks. Pane 5 minutiks külmkappi. Jaga tainas kaheks. Rulli mõlemad tükid jahusel pinnal umbes 1 cm paksuseks. Tõsta tainalapid üksteise peale ja lõika ümmarguse taldriku abil välja kaks ketast.


Määri ühele tainakettale sulatatud juust. Selle peale pane peeneks hakitud kanaliha, raputa peale till ja riivitud juust ning maitsesta. Tõsta peale teine tainaketas. Aseta taina keskele klaas ja lõika pirukas klaasi ümbert viiludeks (nagu viilutaks torti). Keera viilud otsast kergelt keerdu. Määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 200 kraadi juures 25–35 minutit.

NIPP!
Järelejäänud tainaribadest küpseta pisikesed küpsised. Määri ribad munaga kokku, raputa peale pisut soola ja küpseta ahjukuumuses krõbedaks.

APRILL

Rikkalik lõhe-juustupirukas 

Kodune kanapirukas (Ragne Värk)


8 tk 60 min
Peale selle, et sel pirukal on palju täidist, katab seda ka kreemjas juustukate. Midagi nii hõrku annab välja mõelda! Muide, kuigi küpsetis mekib hästi soojana, on see eriti hea just jahtununa, kui maitsed on ühtlustunud.

  • Põhi:
  • 3 dl täisteranisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 150 g toasooja võid
  • 1−2 spl külma vett

Täidis:

  • 400 g lõhefileed
  • 200 g sulatatud juustu
  • kimp tilli
  • 300 g hapukoort
  • 3 muna
  • soola, pipart

Sega jahu ja sool. Lisa või ja näpi kõik purutaoliseks massiks. Vala juurde vesi ja sõtku ühtlaseks tainaks. Suru tainas küpsetus­paberiga vooderdatud koogivormi (Ø 22 cm) ning pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Lõika lõhefilee tükkideks ning maitsesta soola ja pipraga. Haki till, lisa sulatatud juustule ja püreesta segu ühtlaseks massiks. Lisa hapukoor ja munad ning sega lusikaga ühtlaseks. Maitsesta soolaga. Laota kalatükid vormi põhjale, vala peale juustutäidis ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 40−50 minutit.

MAI


Porgandi-fetapirukas naadi ja võilillelehtedega 

Rikkalik lõhe-juustupirukas (Ragne Värk)

Kevadine naat on tõeline kodumaine supertoit, sest sisaldab rohkesti rauda ning E- ja C-vitamiini. Võilillelehed sisaldavad samuti märkimisväärselt palju vitamiine. Mis muud, kui pista need pirukasse!

Kogus: 10 tk
Aeg: 1 tund

Põhi:

  • 150 g võid
  • 2 dl nisujahu
  • 1 dl odrajahu
  • 0,5 tl soola
  • 50 g riivitud juustu

Täidis:

  • 300 g porgandit
  • suurem peotäis naadi- ja võilillelehti
  • 150 g fetat
  • 3 muna
  • 250 g hapukoort
  • soola, pipart

Põhja valmistamiseks pane või, jahud ja sool kaussi ning sega käte abil ühtlaseks tainaks. Poole pealt lisa riivitud juust. Suru tainas koogivormi (Ø 22 cm) põhja ja äärtele. Hoia vormi täidise valmimiseni külmkapis.
Koori porgandid ja haki umbrohulehed noaga peeneks. Tõmba kartulikoorimisnoaga porganditest pikad laastud. Pane porgandilaastud, umbrohi ja fetakuubikud kaussi. Sega kõik omavahel läbi ja laota täidis pirukapõhjale. Sega omavahel munad ja hapukoor, maitsesta soola-pipraga ning vala vormi. Küpseta pirukat pöördõhuga režiimil 170 kraadi juures 40–50 minutit.


JUUNI

Mahlane juustupirukas 

Porgandi-fetapirukas naadi ja võilillelehtedega (Ragne Värk)


See lahtine pirukas on katteks saanud kreemja hapukoorekastme, porruviilud ning parajas koguses liha.


Mitmele: 4
Valmistamisaeg: 50 min

Tainas:

  • 4 dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 50 g võid
  • 200 g hapukoort

Täidis:

  • 1 porru valge osa
  • 250–300 g grillitud liha
  • 50 g riivitud juustu
  • 1 muna
  • 75 g hapukoort
  • soola

Taina valmistamiseks sega kuivained. Lisa või, näpi kergelt purutaoliseks ning seejärel kalla juurde hapukoor. Sõtku ühtlaseks ja rulli tainas jahusel pinnal õhemaks kettaks.
Täidise valmistamiseks viiluta porru ning prae pannil läbi. Tõsta porruviilud pirukale (jäta ääred täidiseta), laota sellele lihatükid ja juust. Sega muna hapukoorega, maitsesta ning vala siis täidisele. Tõsta pirukaserved üles, vajuta sõrmedega ülestõstetud otsad korralikult kinni ning küpseta seejärel ahjus 200 kraadi juures 30–40 min.

NIPP
Kasuta ära grillpeost üle jäänud toorvorstid, sealiha või linnuliha!

JUULI


Kiire pirukas prosciutto-kodujuustukattega 

undefined (Ragne Värk)


Selle piruka põhi ei nõua jahuseid käsi, sest valmib lavašipõhjast. Samuti saab prosciutto-kodujuustutäidis väga kiiresti valmis. Roa tegemiseks vaid 15 minutit ja ongi hea, sest kes see ikka viitsib suvel tunde ahjusuu ees piruka valmimist oodata!

Kogus: 6-le
Aeg: 15 minutit

  • 1 lavašš
  • peotäis riivitud suitsujuustu
  • 2 peotäit salatisegu
  • 2 sl kodujuustu
  • 10 tk pärlsibulaid
  • soola, pipart
  • 4–6 prosciutto-viilu

Lõika lavašist välja kaks ristkülikut (suurusega u 24 × 27 cm) ning laota ühele lavašile suitsujuust. Kata see teise lavašitükiga ja küpseta 200kraadises ahjus 3–5 minutit. Samal ajal sega valmis kodujuustu ja poolitatud pärlsibulate segu ning maitsesta soola-pipraga. Pane segu küpsenud lavašipõhjale ja selle peale omakorda prosciutto­viilud. Serveeri!

AUGUST


Lihtne hakklihapirukas 

undefined (Ragne Värk)


Lihtne pirukas saab eriliseks hitiks laste seas. Maitseb hea nii ahjusoojalt kui ka jahtunult.

Mitmele: 8 pirukaviilu
Valmistamisaeg: 40 minutit

Põhi:

  • 3 dl nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 150 g võid
  • 50 g riivjuustu
  • 2 sl külma vett

Täidis:

  • 75 g suitsupeekonit
  • 200 g kodust hakkliha
  • 75 g riivjuustu
  • 75 g marineeritud kurki
  • 150 g mozzarella’t
  • soola, pipart

Sega kokku jahu ja sool, lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Lisa juust ja vesi ning sõtku ühtlaseks tainaks. Suru tainas Ø 22 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele ning tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi tahenema.
Prae kuubikuteks lõigatud peekonit pannil minutijagu. Lisa hakkliha ja prae, kuni segu on valmis. Maitsesta soola-pipraga. Sega lihale juurde riivjuust ja tükeldatud kurk. Tõsta täidis pirukapõhjale, raputa üle mozzarella’ga ja küpseta pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 20–25 minutit.

SEPTEMBER


Mahedad kapsapirukad 

Mahedad kapsapirukad (Ragne Värk)

Kapsapirukatel on alati juures see miski, mis natuke rõõmu ja sõltuvust tekitab. Ka need pirukad pakuvad suurepärast maitseelamust, sisaldades täidisena praekapsast, kaht juustu ja keedumuna.

Mitmele: 8 pirukat
Aeg: 30 min

  • 400 g (külmutatud) pärmi-lehttainast
  • 1 lahtiklopitud muna (pirukate pintseldamiseks)

Täidis:

  • 175 g praekapsast
  • 1 keedetud muna, peeneks hakituna
  • 25 g murendatud sinihallitusjuustu
  • 50 g riivitud juustu
  • 0,5 tl suhkrut

Sega täidise koostisosad. Lõika tainas kaheksaks ruuduks. Jaota täidis tainaruutudele ja suru pirukaservad kahvliga kokku. Määri pealt munaga ja küpseta 200kraadises ahjus u 15 minutit.

Soovitus: Võimalusel kasuta tainast, mis on juba enne õhukesteks plaatideks lõigatud!

OKTOOBER


Kõrvitsa-juustustritsel 

Kõrvitsa-juustustritsel (Ragne Värk)

Valmistamine on imelihtne. Stritsel on keefiritainast, kuhu pole vaja lisada pärmi. Kergitamisel on abiks hoopis jahuga segatud küpsetuspulber. Igati mõnus juustune ja kõrvitsarohke amps!

Mitmele: piisab umbes 12le
Aeg: 1 tund

Tainas:

  • 500 g keefirit
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 1 sl Demerara suhkrut
  • 600 g jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 75 g toasooja võid

Täidis:

  • 150 g riivitud kõrvitsat
  • 200 g riivitud juustu
  • 100 g ricotta-kohupiima
  • soola
  • 1 muna (määrimiseks)

Tee keefirist, munast, soolast ja suhkrust ühtlane mass. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa tasapisi keefirisegule. Sega, kuni saad ühtlase taina. Lisa sõtkudes juurde või. Raputa tainapallile pisut võid ja lase sel külmkapis vähemalt üks tund maitsestuda.
Sega omavahel kõrvits ja juust. Rulli tainas jahusel pinnal ristkülikuks (ei pea olema väga õhuke). Määri peale ricotta ja raputa peale juustu-kõrvitsasegu. Riputa üle soolaga ja keera tainas pikemast küljest rulli. Lõika noaga sälgud ning tõsta tainaribasid kordamööda ühele ja teisele poole. Määri stritslit pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 180kraadises ahjus 40–50 minutit.

NIPP
Taina võib vabalt valmis teha juba eelmisel päeval.

NOVEMBER

Lihtne pärmita pitsa 

Lihtne pärmita pitsa (Ragne Värk)


2 pitsat
40 min
Kui traditsiooniline pitsapõhi valmib pärmiga, siis see retsept on pisikese erinevusega! Nimelt ei vaja see tainas valmistamiseks pärmi. Sega lihtsalt ained kokku ja pitsapõhi ongi valmis.

Põhi:

  • 6 dl tavalist nisujahu või ­täisteranisujahu
  • 1 tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 dl keevat vett
  • 1,5 dl külma vett
  • 2 spl õli

Kate:

  • 4 spl tomatipastat
  • soola, pipart
  • 200−300 g küpsetatud liha
  • 125 g mozzarella’t
  • u 4 peotäit riivitud juustu

Sega omavahel jahu, sool ja küpsetuspulber. Vala juurde keev vesi ja seejärel külm vesi ning sega kiiresti ühtlaseks tainaks. Kõige lõpus lisa õli. Pane tainas külmkappi umbes 15−30 minutiks seisma. Seejärel tee tainas pooleks ja vormi tainarulliga jahusel pinnal kaks õhukest ja ümmargust pitsapõhja (u 30 cm läbimõõduga). Tõsta pitsapõhjad ahjuplaadile ja määri peale tomatipasta. Raputa peale soola ja pipart. Laota peale lihatükid ja õhukesed mozzarella-viilud. Seejärel raputa peale riivjuust. Küpseta pitsasid pöördõhuga 200kraadises ahjus 15−18 minutit või seni, kuni juust on sulanud. Paku kohe.


DETSEMBER

Peekonipulgad 

Peekonipulgad (Ragne Värk)


Mahlased ja maitserikkad peekonipulgad on meeste lemmikud, aga ka naised ja lapsed ei suuda neist näppe eemal hoida!

Mitmele: 8
30 minutit

  • 500 g pärmi-lehttainast
  • 3 sl majoneesi
  • 100 g riivitud juustu
  • 1–2 tl köömneid
  • 2 sl hakitud tüümiani või punet
  • 200 g õhukesi suitsupeekoniviile

Väga mugav on kasutada juba valmis rullitud tainast, kuid vajadusel rulli see õhemaks.
Määri tainale majonees ja raputa üle riivitud juustu, köömnete ja ürtidega. Lao peale peekoniviilud (säti need korralikult üksteise kõrvale). Lõika tainast umbes 2–3 cm laiused pikemad ribad.
Keera iga riba rulli ja tõsta ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures 10–15 minutit.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?