MAAILMAKUULUS MUSKLIMÄGI: „Ärkasime vennaga isa karjumise peale ja palvetasime, et ta ema ei peksaks.“

Tõlkinud Allan Espenberg, 2. oktoober 2024

Sel nädalal möödub 39 aastat päevast, mil Ameerika Ühendriikides esilinastus märulimöll „Komando“. Suure kassaeduga linaloos pälvis kõigi pilke Austria päritolu näitleja Arnold Schwarzenegger.

Arnold Alois Schwarzenegger sündis 1947. aastal väikeses Austria külakeses. Isa Gustavist, Saksamaa poolsõjalise organisatsiooni Sturmabteilung liikmest poeg rääkida ei armasta. „Isa käitumine oli kohati skisofreeniline. Loomult hea ja lahke mees läks mingil hetkel peast täitsa segi. Ta võis keset ööd koju tulla ja skandaali üles kiskuda. Ärkasime vennaga isa karjumise peale ja palvetasime, et ta ema ei peksaks.“ Gustavile meeldis ka poegi omavahel konkureerimas näha. „Ta pani meid maniakaalselt võistlema absoluutselt kõige pärast. Ühel emadepäeval muutis ta isegi lillede korjamise emale ägedaks võistluseks.“

Õppimine läks samuti üle kivide-kändude. „Olin kohutav lugeja. 1950ndatel Austrias õpiraskustest veel ei räägitud, nii et enamasti, kui mul paluti tunnis ette lugeda, oli see katastroof ja mind peksti joonlauaga,“ on meenutanud mees, kel tagantjärele diagnoositi düsleksia ehk võimetus lugeda, kirjutada ning tähti-sümboleid dešifreerida.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?