MIKS KÕHT VALUTAB? Nendel juhtudel võib selle taga olla ka tõsisem tõbi

Silja Paavle, 16. veebruar 2022

Mis põhjustab kõhuvalu ja millal tuleks sellega minna apteeki või arsti juurde, et ennetada mõnd tõsisemat tõbe? Südameapteegi proviisor Leilika Stepanova toob asjasse selgust.

Kõhuvalu puhul on oluline aru saada, millises piirkonnas see tekib. Teadmine valu asukohast ei pruugi alati põhjust välja tuua, kuid toob asjasse veidi selgust ja aitab edasises ravis kiiremaid otsuseid vastu võtta.

  • Valud ülakõhus vasakul pool naba võivad olla seotud mao, kõhunäärme või põrna probleemidega, südame- või neeruhaigustega. Valud ülakõhu paremal poolel võivad viidata sapiteede- ja maksahaigusele.
    Reflukshaigused ja gastriit sarnanevad asukoha (mao piirkond) ja sümptomite poolest. Esinevad kõrvetised, põletavad valud ülakõhu ja rinnaku tagumises piirkonnas, happelised röhatised, mõnikord tekib köha. Põhjus peitub mao ja söögitoru vahelise klapi nõrgenemises, mistõttu liigub happeline maosisu söögitorru. Vaevused võivad süveneda ettepoole kummardamisel või pikali heitmisel, kitsa riietuse tõttu, lisaks nikotiini, alkoholi ja kofeiini toimel.

    Apteegist küsi maohappe neutraliseerijad või ka maohappe tootmist pärssivaid ravimeid. Öise refluksi vähendamiseks tõsta voodi peaotsa ja väldi hiliseid õhtusööke.
    Arsti poole pöördu, kui eelnimetatu ei toimi, valu hakkab kiirgama ka kätte, tekivad neelamisraskused või haigus kestab üle kahe nädala ning seisund raskeneb.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?