KOSUTAV SUVINE RÜÜBE: pane kali hakkama!
Jaanipidustustel on kindel koht kosutaval kaljal. Järgi toidublogija Tuuli Mathiseni näpunäiteid ja saadki taari vaevata õigeks ajaks valmis.
Tuuli rändab mõtetes mälestuste radadele, mil Pärnus Kalevi (nüüdse Rüütli) tänava otsas seisid kaljaautomaadid. Sealt sai igaüks kolme või viie kopika eest pihku suurema või väiksema joogitopsiku. „Seal oli alati saba, kus seisime ja kannatamatult ootasime. See oli õige kali – naturaalselt kääritatud ja sealt on jäänud ka minu maitsestandard,“ räägib naine, kes kvaliteedilt järeleandmisi ei tee.
Kodukoka sõnul on tänapäeva kaljad liiga magusad ja poeletilt ongi head märjukest raske leida. Kuna väärika ajalooga joogi nimetus pole kaitstud, müüaksegi kalja nime all kõiksugu keelekastet, mis pole traditsioonilises mõttes see õige.