MAAILMA KÖÖK | SAKSAMAA. Kodune purukook
Ragne Värk, 22. november 2023
Saksamaalt pärit klassikalist purukooki ehk kohalike seas tuntud Streuselkuchen’it serveeritakse tassikese kohvi, tee või klaasi piimaga. Küpsetise peamine võlu peitub lihtsuses.
Valmistamise aeg
20 min + 40 min kerkimisaeg + 40 min küpsemisaeg
Kogus
12 portsjonit
Põhi:
- 500 g nisujahu
- 8 g kuivpärmi
- 1 dl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 0,5 tl soola
- 2 dl piima
- 75 g toasooja võid
- 1 muna
Purukate:
- 250 g nisujahu
- 2 dl suhkrut
- 150 g võid
Koogipõhjaks sega kuivained omavahel. Kuumuta piim pisut soojemaks kui käesoojaks (u 38–39 kraadi) ja vala kuivainetele. Lisa või ja muna ning sõtku tainast kätega seni, kuni see kausikülgedelt lahti lööb ja moodustub ühtlane tainapall. Lase 50kraadises ahjusoojuses kerkida u 40 minutit.
Koogikatteks pane kõik komponendid kaussi ja sega kätega purutaoliseks massiks.
Sõtku kerkinud tainas kergelt läbi ja laota võiga määritud koogivormi põhjale. Raputa peale purukate ja küpseta 180 kraadi juures 30–40 minutit.
Kõige parem valmistamise päeval!