Täna algab Matsalu loodusfilmide festival: „Väike tibu tegi nii hea rollisoorituse, et vupsas munast välja täpselt kaadri keskele!“

Helina Piip, 20. september 2023

Lihula võõrustab taas rahvusvahelist Matsalu loodusfilmide festivali, nädal hiljem saab seal linastuvaid filme vaadata mujalgi Eestis. Eva Kübara „Suled või glamuur“ on üks neljast Eesti festivalifilmist, valmis see Kopli kanadest ning nende omanikest.

„Mis me teeksime, kui kanu ei oleks?“ küsib üks dokfilmi „Suled või glamuur“ tegelastest. Režissöör Eva Kübar meenutab filmi sünnilugu: „Leidsin Kopli kanad niimoodi, et sattusin oma elukaaslasega Veronika Vallimäele külla. Nägin, kuidas ta pidas kasvuhoones kanu. Ma polnud midagi sellist varem näinud, et keset linna saavad kasvuhoones elada kanad. See oli märtsis ja ta andis meile mune kaasa.“ Kui ERR korraldas Eesti lugude konkursi, meenus Evale Veronika. „Mõtlesin, et film võiks portreteerida meie tänapäeva ühiskonda, nii et paarikümne aasta pärast vaadates saad teada, et 2021. aastal oli nii.“ Eval oli meelde jäänud ka uudis, et koroonakevadel said noorlindude müüjatel noorlinnud otsa, sest hakatigi massiliselt kanu pidama – „valitsesid ju apokalüptilised meeleolud ja aega oli palju“.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?