MAAILMA KÖÖK. SITSIILIA. Caponata − värvikirev pärl
Itaalia kööki hinnatakse kõrgelt tänu lihtsatele, ent maitseküllastele roogadele. See pealtnäha tavaline hautis võidab kindlasti kõigi südamed, sest on ühel ajal nii maalähedane kui ka stiilselt peen.
- 2 suurt baklažaani (1 kg)
- u 75 ml oliiviõli
- soola, pipart
- 1 sibulat
- 1 sl tšillit
- 3 sellerivart
- 1 paprikat
- 400 g purustatud tomateid
- 2 sl kappareid
- 150 g rohelisi oliive
- 2 sl suhkrut
- 50 g rosinaid
- 50 g seedermänni- või päevalilleseemneid
- 60 ml valgeveiniäädikat
- praadimiseks oliiviõli
- serveerimiseks hakitud peterselli
Lõika baklažaan kuubikuteks ja raputa peale veidi soola. Lase seista u 30 minutit − see eemaldab liigset vett ja kibedust. Siis patsuta köögipaberiga kuivaks. Pane baklažaan ahjupannile, nirista peale oliiviõli ja maitsesta soola-pipraga. Küpseta ahjus 190 kraadi juures 30−40 minutiga pehmeks. Ahjus küpsetamise võid asendada pannil praadimisega!
Haki peeneks sibul ja tšilli. Tükelda seller ja paprika. Prae sibulatükke ja tšillit õlis mõni minut, lisa seller ja paprika. Kuumuta veel paar minutit. Sega juurde purustatud tomatid, kapparid ja tükeldatud oliivid. Nüüd on suhkru, rosinate, seemnete ja äädika kord. Kuumuta u 5 minutit. Tõsta pannile küpsetatud baklažaanitükid, sega ettevaatlikult kogu roaga kokku. Hauta veel paar minutit, maitsesta lõplikult ja serveeri.
Ilma lihata!