MAAILMA KÖÖK | INGLISMAA: mahlane jõulukeeks
Kääri kohe käised üles ja tee jõulukeeks pühadeajaks valmis. Kuivatatud puuviljadega täidetud mahlane küpsetis peab enne lauale jõudmist kindlasti paar nädalat jahedas maitseid koguma.
- 175 g nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl kaneeli
- 1 tl ingveripulbrit
- 0,5 tl jahvatatud mustkaatpähklit
- 0,5 tl soola
- 125 g toasooja võid
- 150 g pruuni suhkrut
- 5 muna
- 1 tl sidruni riivitud koort
- 1 tl apelsini riivitud koort
- 1 dl apelsinimahla
- 100 g pähkleid
- 1 õun
- 200 g rosinaid
- 200 g kuivatatud aprikoose
- 200 g kuivatatud viigimarju
- 200 g kuivatatud kirsse või jõhvikaid
- 200 g kuivatatud ploome
- 2 dl rummi või brändit
Tükelda kuivatatud puuviljad väiksemaks ja sega kausis kokku alkoholiga. Kata toidukilega, jäta maitseid koguma 12–24 tunniks.
Sega kokku kuus esimest koostisosa. Vahusta või suhkruga, löö ükshaaval juurde munad. Iga muna järel vahusta korralikult. Lisa kuivained, sega ühtlaseks. Pane tainasse sidruni- ja apelsinikoor, mahl, hakitud pähklid ja jämedalt riivitud õun. Tee alkoholis maitsestunud puuviljadele lusikaga peale mõni tiir ja sega kõige viimasena tainasse. Sega veel kergelt ja vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud suuremasse keeksivormi (2,5 l). Küpseta 150 kraadi juures 75–90 minutit. Lase vormis jahtuda 15 minutit ja tõsta keeks välja.
Leota nüüd suuremat marlitükki rummis või brändis. Pigista käega kuivaks – see võiks olla vaid kergelt niiske. Mähi keeks marlisse, paki siis toidukilesse ja omakorda fooliumisse. Hoia külmkapis 2–3 nädalat. Kord nädala jooksul võta lahti ja immuta marlit taas alkoholiga. Toimi nagu esimesel korral. Seistes maitsed täiustuvad, võid külmkappi jätta ka julgelt kauemaks. Vahetult enne serveerimist tõsta toatemperatuurile, paki täielikult lahti ja lase tunnike enne söömist seista. Kaunista kuivatatud puuviljade, pähklite, marjade või muu sobivaga.
Klassika!