MAAILMA KÖÖK. INDIA | Tõeline maitsepahvak
Iga India köögi tulihingeline austaja on vähemalt korra elus söönud võikana. Tummine taldrikutäis muutub kohe asendamatuks, sest aitab kiiremini mööda saata pimedaid sügisõhtuid.
- 1,5 kg kanaliha (ainult kintsuliha või erinevaid kanatükke)
- 1 tl Cayenne’i pipart
- 2 tl jahvatatud koriandrit
- 2 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 1 tl garam masala’t
- 200 g maitsestamata jogurtit
- 4 sl võid
- 3 tl vürtsköömneid (seemnetena)
- 3 sibulat
- 5 küüslauguküünt
- 3 sl hakitud ingverijuurt
- 150 g India pähkleid
- u 1 dl vett
- 600 g tomateid
- 200 ml purustatud tomateid
- soola, pipart, pruuni suhkrut
- 3 loorberilehte
- 2 kaneelipulka
- 1 tl jahvatatud kardemoni
- 1 tl nelki
- 3–4 tl soola
- 1 tl Cayenne’i pipart
- 2 tl pruuni suhkrut
- 1 tl kurkumit
- 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 1 tl jahvatatud koriandrit
- 1 tl garam masala’t
- 100 ml kreemjat kookospiima
- 0,5 laimi pressitud mahla
Tükelda vajadusel liha. Sega kokku marinaadi maitseained ja lisa koos jogurtiga lihale. Masseri korralikult ja tõsta külmkappi vähemalt kolmeks tunniks kuni üle öö.
Kastmeks sulata pannil 2 sl võid. Lisa vürtsköömned, kuumuta läbi. Haki sibul, küüslauguküüned ja ingverijuur. Lisa esmalt sibul, kuumuta pehmenemiseni. Nüüd on küüslauguküünte ja ingveri kord. Hoia tulel, kuni kõik on läbi küpsenud. Pane kannmikserisse, lisa pähklid ja surista ühtlaseks. Lisa vett nii palju, et saaksid pehme massi. Tõsta kõrvale.
Kuumuta samal pannil ülejäänud kogus võid, lisa tükeldatud tomat ja hoia mõned minutid tulel. Lisa purustatud tomatid ja kuumuta veel paar minutit. Maitsesta segu soola, pipra ja suhkruga. Tee tomatisegu kannmikseris ühtlaseks.
Eemalda kanalt üleliigne marinaad ja prae liha suurel pannil õlis läbi. Sega omavahel kõik pannile minevad maitseained (v.a kookospiim). Tõsta pannile. Vala juurde sibula- ja tomatisegu ning sega hoolikalt. Lase keema tõusta ja hauta madalal kuumusel umbes 20 minutit. Sega juurde kookospiim ja maitsesta lõplikult, vajadusel lisa laimimahla. Serveeri riisi ja lameleivaga.