Kas Kosmonautika puhkekeskuses ikka puhkasid kosmonaudid? Peremees Aivar: „Lugu ei pea alati sada protsenti tõele vastama – peaasi, et see on!“

Ester Vilgats, 9. oktoober 2024

„Kuskil polnud nähtavat jälge, et mõni kosmonaut oleks ka tegelikult siin puhanud. Aga igasuguseid legende liikus, nende seast tuli lihtsalt sobiv välja valida,“ muheleb üle 15 aasta Kosmonautika puhkekeskuse peremehe ametit pidanud Aivar Merila.

Pärnumaal asuv legendiderikas puhkekompleks oli algselt hoopis 1970ndatel ehitatud Vzmorje nime kandnud ning NSV Liidu täppismehaanika instituudile kuulunud puhkekeskus.

Aivar (53) sai selle paiga omanikuks 2008. aastal. Aga ta ei ostnud seda mitte venelastest omanikelt, vaid riigilt – Eesti taasiseseisvumise järel polnud loomulikult võimalik, et Venemaal asub siin mingi puhkekodu, ja Vzmorje võeti riigi omandisse. „Kuna siin oli piirivalvekordon ja ka ajateenijad, loeti see riigikaitseliseks maaks ning esialgu läks see siseministeeriumi alluvusse. Aga siis kolis piirivalve Ikla piiripunkti ja kompleks pandi müüki,“ meenutab Aivar põneva kompleksi ajalugu.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?