Loomingulised õed Kärt ja Triin Tomingas: „Nuttki võib peale tulla, et keegi hoolib nii palju. See jääb hinge.“

Helina Piip, 25. september 2024

Kui ajad on rasked, annavad turvatunnet soojad lähisuhted ja üksteisest hoolimine. Näitleja, laulja ja eneseväljenduse õppejõud Kärt Tomingas ja tema keraamikust õde Triin Tomingas on üksteisele olulised ja väga lähedased.

September on maalinud pihlakad Triinu (53) koduõuel punaseks ja eemal aurab müstiliselt jõgi, kus naine ujumas käib. Iga päev käib meres ka Kärt (57) – siit kuuskümmend kilomeetrit eemal rannakülas, kus asub ta maakodu. „Aeg on see, kes saadab pilvi üle taeva, puude latvu liigutab,“ laulis Kärt oma legendaarses „Aja“ laulus. Tolles palas kandis kuldse keelega aeg ka tassid lauale ja nõnda on tänagi. Triin mainib, et kodukööki jõuavad tal praaktassid. Praaki neis silm ei näe, küll aga ilu ja rõõmu.

See kodu ongi tulvil perenaise käte alt tulnud keraamikat ja õe loodut leidub hulgaliselt Kärdigi elamises. Triinu stuudios on ka vanem õde paar korda savi voolinud. „Midagi tuleb alati välja. Ükskord tuli välja leht, mille peal hoian nüüd inglikaartide pakki, kust tõmban iga päev ühe sõnumi. Ja selle kõrval ripub Triinu tehtud ingel, mis on mu lemmik. Inglid lihtsalt on kuidagi me ellu imbunud, tahtnud kehastuda savisse, traati ja lõnga,“ räägib Kärt, kel ju laulgi traadist inglist.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?