MAAILMA KÖÖK. Prantsusmaa | Õunagalett teises kuues
Õunagalett väärib kindlasti proovimist nüüd, mil puud väärt andide all lookas. Kuna valmistamine ülemäära vaeva ei nõua, küpseta või üle päeva.
- 500 g pärmi-lehttainast
- 700 g õunu (puhastamata kogus)
- 1 dl pruuni suhkrut
- 3 sl nisujahu
- 1 tl kaneeli
- 0,5 tl kardemoni
- 4 sl rõõska koort (35%)
- 75 g karamelliseeritud kondenspiima
- soola
- määrimiseks ühte munakollast
Sulata tainas. Võimalusel kasuta pärmi-lehttainast, mis pole eraldi plaatidena, vaid ühe suure pika ribana. Poolita tainas ja tõsta võiga määritud pirukavormi (Ø 26 cm). Vooderda vorm tainaga. Jäta otsad üle ääre, et saaksid need hiljem pirukale tõsta.
Koori ja viiluta õunad. Pane kokku suhkur, jahu, kaneel ja kardemon ning sega õunaviiludega. Laota tainale. Kuumuta koor, lisa kondenspiim ja sega ühtlasemaks. Nirista õuntele. Tõsta üle ääre ulatuvad tainaotsad kergelt täidisele.
Klopi munakollane lahti ja määri tainas sellega kokku. Küpseta 200 kraadi juures 25–30 minutit.
Maitseb hästi ka järgmisel päeval!