Õuna- ja martsipanitäidisega babka
Pärmitainast valmistatud saiakest küpsetatakse tavaliselt keeksivormis. Hõrgutise üks märksõna on rohke täidis. Traditsiooniliselt valmistatakse seda kaneeli- või šokolaaditäidisega, kuid on ka palju muid võimalusi.
- 150 ml piima
- 1 kuhjaga tl kuivpärmi
- 50 g suhkrut
- 0,5 tl soola
- 1 tl jahvatatud kardemoni
- 250 g nisujahu
- 50 g võid
- 75 g toasooja võid
- 2 tl kaneeli
- 25 g suhkrut
- 400 g õunu
- 75 g martsipani
- 50 g vett
- 50 g suhkrut
1. Sega kuivained omavahel. Vala juurde piim ja lisa või. Sega ühtlaseks ja pehmeks tainaks.
2. Sõtku tainapall käte vahel valmis ja kergita 50kraadises ahjukuumuses pool tundi.
3. Vahepeal tee täidis. Löö omavahel vahule või, kaneel ja suhkur. Koori ja tükelda õunad. Murra martsipan väikesteks tükkideks.
4. Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal õhemaks ristkülikuks.
5. Määri peale kaneeli-suhkruvõi. Laota lisaks õuna- ja martsipanitükid.
6. Rulli tainas pikemast küljest rulli ja lõika pooleks.
7. Põimi mõlemad pooled ettevaatlikult kokku neid üksteisest üle tõstes.
8. Määri keeksivorm võiga ja tõsta volditud sai vormi. Küpseta 180 kraadi juures 45–55 minutit.
9. Küpsemise ajal valmista suhkrusiirup. Pane komponendid potti ja kuumuta madalal kuumusel u 7–9 minutit, kuni suhkur sulab ning siirup pisut pakseneb. Kalla ahjust tulnud saiale peale suhkrusiirup. Lase küpsetisel vormis pisut jahtuda.