Valmista sel aastal koduõlle asemel hoopis vahva vurtsuga leivakali

Triin Raestik, 19. juuni 2019

Valmista sel aastal koduõlle asemel hoopis vahva vurtsuga leivakali. Väärt tarkusi, kuidas virre mõnusa mekiga ja parajalt tummine saaks, jagab Hardi Ojastu Eesti vabaõhumuuseumist.

Hardi sõnul tehti omal ajal kalja enamasti rukkijahust ja see polnud sugugi selge klaar jook. Tegemist oli pigem toitva ja tummisevõitu hapuka suvise keelekastega. Paks kali võib tunduda harjumatu, kuid juba paar lonksu pühib janu ja peletab pisut kõhutühjustki. Vanasti lisati kaljavirdele vahel ka odralinnaseid, kuid neid pandi vähe ja üksnes maitse pärast. Näiteks venelased pistavad traditsioonilise kalja sisse hoopis piparmünti.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?