SUVEHOIDIS: Vürtsikas sibulamoos
Karamelline ja kergelt terav sibulamoos on tõeline maitsepomm. Pikalt hautatud sibul muutub meeldivalt siidjaks ja mahedaks, õun aga lisab meeldivalt mahlasust ja maitset.
- 500 g sibulaid
- 500 g õunu
- sorts vett
- umbes 3 sl (pruuni) suhkrut (kogus oleneb suuresti õunte magususest)
- 0,5 tšillikauna, hakituna
- 1 tl jahvatatud koriandrit
- 1 sl valgeveiniäädikat
- soola
Haki sibulad tükkideks. Koori ja puhasta õunad, seejärel tükelda. Vala potti sorts vett, lisa sibul ja hauta 10 minutit. Raputa juurde pisut soola ja lisa suhkur. Lisa õunatükid ja tšilli. Hauta madalal kuumusel umbes pool tunnikest või kuni segu on moositaoline. Lisa jahvatatud koriander, seejärel äädikas. Kuumuta minutike, maitsesta lõplikult ning tõsta kuum hoidis purkidesse.
Kaua säilib: Kuna moos sisaldab sibulat ja suhteliselt vähe suhkrut, säilib see külmkapis 1–2 kuud. Avatud purk tuleks ära tarvitada umbes nädala jooksul.
Kasutamine: Sibulamoos on eriti hea koos kitsejuustu või sinihallitusjuustuga. Kasuta liha kõrval, salatites, võileivakatteks või burgeri täidisena.
Soovitus: Tummisema maitse saad, kui lisad keetmise lõpus moosile palsamiäädikat või sortsu punast veini.