SUVEHOIDIS: Aasiapärane ploomikaste

Ragne Värk, 19. august 2025

Hiina ploomikastmest inspiratsiooni ammutanud hoidise kodune versioon on mahedam, puhtamate maitsete ja liigse suhkruta.

Valmistamise aeg
1 tund 15 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 1 kg ploome
  2. 150–200 g pruuni suhkrut
  3. 100 g valget suhkrut
  4. 120 ml õunasiidri äädikat
  5. 0,5 tükeldatud punast sibulat
  6. 1 sl tükeldatud tšillipipart
  7. 1 sl kollaseid sinepiseemneid
  8. 0,5 sl soola
  9. 1 peeneks hakitud küüslauguküünt
  10. 0,5 sl peenestatud värsket ingverit
  11. soovi korral Hiina viievürtsisegu
  1. Eemalda ploomidelt kivid ja tükelda viljaliha (võid ka saumikseriga kergelt tükiliseks püreestada). Tõsta potti, lisa segades ülejäänud koostisained. Lase keema tõusta ja hoia madalal kuumusel umbes 1 tund. Maitsesta lõplikult, tõsta purkidesse ja kaaneta kohe.

  2. Kaua säilib: Korralikult puhastatud ja seejärel kohe õhukindlalt suletud purkidesse pandud hoidis säilib värskena umbes 9 kuud. Võid ka sügavkülmutada.

  3. Kasutamine: Paku kastmeks kevadrullide, röstitud liha või kana kõrvale. Proovi kastmega glasuurida küpsetatud liha või paku juustumoosina. Annab suurepärase aktsendi ka salatitele.

  4. Soovitus: Vali kindlasti küpsed, kuid mitte üleküpsenud ploomid. Küpsed viljad annavad parima maitse ja sisaldavad piisavalt looduslikku pektiini. Üleküpsenud ploomid võivad kastme riknemist kiirendada.Keetmise lõpus lisa meki täiustamiseks veidi Hiina viievürtsisegu – see sobib siia hästi.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?