SUVEHOIDIS: Aasiapärane ploomikaste
Hiina ploomikastmest inspiratsiooni ammutanud hoidise kodune versioon on mahedam, puhtamate maitsete ja liigse suhkruta.
- 1 kg ploome
- 150–200 g pruuni suhkrut
- 100 g valget suhkrut
- 120 ml õunasiidri äädikat
- 0,5 tükeldatud punast sibulat
- 1 sl tükeldatud tšillipipart
- 1 sl kollaseid sinepiseemneid
- 0,5 sl soola
- 1 peeneks hakitud küüslauguküünt
- 0,5 sl peenestatud värsket ingverit
- soovi korral Hiina viievürtsisegu
Eemalda ploomidelt kivid ja tükelda viljaliha (võid ka saumikseriga kergelt tükiliseks püreestada). Tõsta potti, lisa segades ülejäänud koostisained. Lase keema tõusta ja hoia madalal kuumusel umbes 1 tund. Maitsesta lõplikult, tõsta purkidesse ja kaaneta kohe.
Kaua säilib: Korralikult puhastatud ja seejärel kohe õhukindlalt suletud purkidesse pandud hoidis säilib värskena umbes 9 kuud. Võid ka sügavkülmutada.
Kasutamine: Paku kastmeks kevadrullide, röstitud liha või kana kõrvale. Proovi kastmega glasuurida küpsetatud liha või paku juustumoosina. Annab suurepärase aktsendi ka salatitele.
Soovitus: Vali kindlasti küpsed, kuid mitte üleküpsenud ploomid. Küpsed viljad annavad parima maitse ja sisaldavad piisavalt looduslikku pektiini. Üleküpsenud ploomid võivad kastme riknemist kiirendada.Keetmise lõpus lisa meki täiustamiseks veidi Hiina viievürtsisegu – see sobib siia hästi.