MAAILMA KÖÖK. EESTI | Marineeritud räimed on kindel nostalgialaks
Räimehooajal on kõige õigem aeg meelde tuletada ajatut klassikat, mis teeb sööjatel alati meele rõõmsaks ja kõhu täis.
- 1 kg puhastamata räimi
- nisujahu
- 4 muna
- soola, pipart
- 1 suurem porgand
- 1 suurem sibul
- 1 l vett
- 12 tera musta pipart
- 3 loorberilehte
- 4 tl soola
- 3 sl suhkrut
- 2 sl äädikat (30%)
Lõika räimedelt pea ja sabad. Eemalda noaga seljauim ja lõika kõhualune lahti. Kaabi sisikond välja ja mulju kätega filee laiemaks. Seejärel eemalda selgroog, kuid alusta saba poolt. Selgroo eemaldamine pole vajalik, aga soovituslik. Parima lõpptulemuse nimel võiks selle tarvis aja võtta. Puhasta niimoodi kõik räimed. Loputa puhastatud fileed vee all kergelt läbi ja patsuta majapidamispaberiga kuivemaks.
Võta kaks kaussi. Ühte pane kergelt soolaga maitsestatud nisujahu. Löö teise kaussi munad ja klopi korralikult lahti, maitsesta samuti soolaga. Vahepeal kuumuta pannil õli, lisa seda niipalju, et pann oleks kergelt kaetud. Tõsta puhastatud kalafileed esmalt nisujahusse ning jälgi, et kõik saaks jahuga ilusti kokku.
Marinaadiks viiluta kooritud porgand ja sibul. Kuumuta potis keemiseni vesi, porgandi- ja sibularattad, pipraterad, loorberilehed, suhkur ja sool. Keeda porgand kergelt krõmpsuks, mitte pehmeks. Tõsta pott tulelt ja sega juurde äädikas. Lase pisut jahtuda ja vala siis praetud räimefileedele.