MAAILMA KÕIGE ÕHEM ELULOORAAMAT? Aegu tagasi terve Ameerika ahhetama pannud Calamity Jane’i seikluslik elulugu mahtus seitsmele leheküljele

Tõlkinud Allan Espenberg, 2. mai 2024

Martha Jane Canary, hüüdnimega Calamity Jane, oli loomult püsti pöörane. Naine nägi välja nagu mees, tulistas nagu kauboi, kaanis nagu hobune, kuid suutis seejuures jääda üsna kenaks ja atraktiivseks.

Martha Jane sündis Missouri osariigis 1. mail 1852. Looduse keskel kasvades õppis tüdruk varakult ratsutama, harjutas hiljem meeste seltsis laskmist ja osales jahiretkedel. Kui tüdruk oli 13aastane, suri ema. Üsna varsti lahkus teise ilma ka isa. Nüüd jäid viis õde-venda Martha kantseldada ja näljaste suude toitmiseks ei lükanud tüdruk tagasi ühtki tööd. Pere vanim laps jõudis olla kokk, medõde, nõudepesija, ettekandja, härjajuht, kuid väidetavalt ka prostituut.

EI KARTNUD OHTE: Jane on Metsiku Lääne müüt – vapper ratsanik kappamas preeriates, kuhu polnud astunud veel ühegi valge inimese jalg. Tema nimi kanti ajaloos reale, kus naistel polnud varem üldse kohta.

(Alamy / Vida Press)
Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?