Maailma köök: norrapärane soodne ja kosutav liha-köögiviljasupp
Tummine liha-köögiviljasupp lisab külma talvepäeva mõnusa annuse kosutavat soojust. Lisaboonuseks on rahakotisõbralik hind.
- 75 g odratangu
- 75 g herneid
- 1 kg sealiha
- 1,5 l vett
- 1 sl soola
- 5 pipratera
- 2 loorberilehte
- 1 porru valge osa
- 350 g suitsupeekonit
- 250 g porgandit
- 300 g kaalikat
- 1 kg kartulit
- 200 g kapsast
Pane odratangud ja herned kolmeks tunniks likku (veel parem juba eelmisel päeval). Tõsta liha potti, lisa vesi (see peab liha katma), sool, pipraterad, loorberilehed ja poolitatud porru. Lase keema tõusta ja hoia madalal tulel kaks tundi. Vesi peab vaid kergelt podisema. Vahepeal eemalda üleliigne vaht. Kurna valmis puljong ja pane koos nõrutatud tangude-hernestega teise potti. Keeda pehmeks.
Samal ajal prae läbi tükeldatud peekon. Pane peekonile esmalt juurde hakitud porgand ja kaalikas, seejärel kartul. Kuumuta läbi. Kui herned on pehmed, lisa praetud segu puljongisse. Paari minuti pärast lisa kapsas, keeda kõik pehmeks
Tükelda keedetud liha ja lisa supile. Vajadusel vala juurde vett.
Lisa suppi oma lemmikköögivilju.