Maailma köök | Eesti | Kodune jõulusült

Ragne Värk, 13. detsember 2023

Kui sülti peolaual ei ole, pole need õiged jõulud. Siinne retsept tagab sülditeo täieliku õnnestumise. Tõeline klassika!

  1. 1 keskmise suurusega seakoot
  2. 1 suurem (või 2 väiksemat) seajalg
  3. 2 kanakoiba
  4. 500 g sealiha
  5. 1 sibul
  6. 2 porgandit
  7. 3 loorberilehte
  8. 10 pipratera
  9. soola
  10. vett
  1. Leota liha 4–5 tundi külmas vees, et eemaldada üleliigne mustus. Siis vala vesi ära ja pese liha voolava vee all puhtaks. Vett vala potti niipalju, et see ulatuks lihast 2–3 cm üle.

  2. Pane keskmisele kuumusele keema. Riisu vaht.

  3. Kui vaht võetud, lisa kooritud porgandid ja neljaks lõigatud sibul, loorberilehed, pipraterad ja supilusikatäis soola. Kata pott poolenisti kaanega ja lase madalal kuumusel viis-kuus tundi podiseda. Kui keetmisel tekivad vaid väikesed mullikesed, on temperatuur paras. Kui vesi vahepeal aurustub, lisa keeva vett (nii ei lähe puljong häguseks). Kui porgandid on pehmed, tõsta need leemest välja.

  4. Kui liha on pehme, kurna puljong potti. Eemalda kontidelt liha ja tükelda kogu lihakraam korralikult. Lase puljong kuumaks, lisa liha ja lase keema tõusta. Kui puljong tundub liiga liharikas, vala juurde keeva vett.

  5. Maitsesta soolaga. Seejärel vala leem kaussidesse nii, et seda oleks võrdselt lihaga. Lase toatemperatuuril veidi jahtuda ja hoia külmas vähemalt järgmise päevani.

Mis see on?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?