MAAILMA KÖÖK | KREEKA. Gemista ehk täidetud köögiviljad
Kreeka kööki on selle traditsioonilise toiduta vaat et võimatu ette kujutada. Tavaliselt kasutatakse hõrgus ahjuroas tomateid, paprikaid või suvikõrvitsaid.
- 2 dl riisi
- 6 suuremat tomatit
- 1 sibul
- 3 küüslauguküünt
- 1 porgand
- 250 g hakkliha
- 3 sl hakitud peterselli
- soola, pipart, suhkrut
- oliiviõli
- 1 suurem kartul
Keeda riisi soolaga maitsestatud vees umbes 8 minutit. See peab jääma poolpehme, nõruta. Lõika tomatitel ülemine osa ehk mütsike ära (tee seda korralikult, sest kasutad neid hiljem uuesti). Uurista ettevaatlikult noa ja lusikaga tomatisisu välja. Tõsta kaussi ja püreesta kergelt. Raputa sisemusse soola-suhkrut ja jäta veidikeseks ootele, et üleliigne vedelik eralduks.
Haki sibul ja küüslauguküüned peeneks ning prae kergelt õlis läbi. Lisa umbes pool püreestatud tomatisegust ja lase pisut haududa. Riivi porgand peene riivipoolega. Pane kaussi keedetud riis, praetud sibula-küüslaugusegu, riivitud porgand, hakkliha ja petersell. Sega kõik käte abil ühtlaseks seguks. Maitsesta korralikult soola-pipraga.
Vala nõrgunud vedelik välja ja tõsta tomatid õliga piserdatud ahjuvormi. Puista tomatitesse maitsestamiseks soola-pipart ja täida hästi tihedalt riisiseguga. Jäta peale pisike kuhjake. Oluline on, et täidist oleks meeldivalt palju. Kata eelnevalt äralõigatud tomatimütsidega.
Koori kartul ja lõika sektoriteks. Tõsta ahjuvormi tomatite vahele. Küpsemisel imavad need vajadusel üleliigse vedeliku endasse. Lisaboonusena on need hiljem taldrikule pannes mõnusalt pehmed. Piserda tomatid üle oliiviõliga. Küpseta 200 kraadi juures umbes üks tund, vahepeal võid vajadusel peale tõsta fooliumi, kui tomatid pealt üleliia pruunistuma hakkavad.
Ole ettevaatlik, sest roog on ahjust tulles tulikuum! Enne söömist lase veerand tundi jahtuda.