SAMM-SAMMULT | Sõir uues kuues

Ragne Värk, 16. august 2023

Sõira ehk kohupiimajuustu valmistamine on lihtsamast lihtsam. Kuigi lisanditega retsepte on palju, tee vahelduseks magusat sõira. Passib hästi vahepalaks või serveerituna koos pehme ciabatta ja meega.

Valmistamise aeg
45 minutit + tahenemisaeg
Kogus
8 portsjonit
  1. 1 l piima
  2. 600 g kohupiima
  3. 60 g võid
  4. 2 muna
  5. 0,5 tl soola
  6. 1 tl vanillisuhkrut
  7. 75 g halvaad
  8. 50 g röstitud Kreeka pähkleid
  9. 75 g kuivatatud ploome
  1. Sega kohupiim kausis lahti.

  2. Kuumuta piim keemiseni, lisa kohupiim.

  3. Umbes viie minuti pärast hakkab eralduma vadak. Valkjaskollane läbikumav vedelik tekib pinnale. Sega vahepeal põhjakõrbemise vältimiseks.

  4. Kurna segu läbi marliga vooderdatud sõela ja jäta nõrguma umbkaudu 15 minutiks.

  5. Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades. Paari minuti pärast peab tekkima ühtlane mass.

  6. Sega juurde soola ja vanillisuhkruga lahtiklopitud munad. Sega kiirelt ühtlaseks. Ära enam kuumuta.

  7. Haki halvaa, pähklid ja ploomid väiksemateks tükkideks ning sega juustumassi. Kuumuta keskmisel temperatuuril pidevalt segades 3–5 minutit. Kui soovid kohupiimasemat, kuumuta vähem. Kui juustusemat, siis kauem.

  8. Tõsta marliga vooderdatud vormi/kaussi ja hoia külmkapis kuus tundi. Serveerimisel lõika viiludeks.

  9. Säilib külmkapis umbes nädala.

1. Sega kohupiim kausis lahti.

(Ragne Värk)
Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?