SAMM-SAMMULT | Võluv pirnikook
Augustisse sobib ideaalselt üks šokolaadist pakatav kook, milles lisandiks mahlased pirnid ja tummised pähklid. Kook sobib hästi kohe söömiseks, kuid on imehea ka järgmisel päeval.
- 200 g tumedat šokolaadi
- 100 ml õli
- 3 sl (50g) naturaalset kakaopulbrit
- 5 muna
- 180 g suhkrut
- 100 g mandlijahu
- 100 g nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 tl soola
- 2 suuremat küpset pirni (kokku u 500 g)
- 25 g metspähkleid
1. Murra šokolaad tükkideks ning sulata veevannil ühtlaseks massiks.
2. Lisa sulanud šokolaadile õli ja kakao. Sega korralikult.
3. Vahusta munad suhkruga tugevaks ja paksuks vahuks.
4. Lisa vahustatud munasegu ettevaatlikult šokolaadisegusse. Kasuta segamiseks spaatlit.
5. Sega jahud, küpsetuspulber ja sool omavahel ning lisa šokolaadi-munasegusse. Sega kergelt. Väldi ülesegamist.
6. Vooderda koogivormi põhi (Ø 22cm) küpsetuspaberiga. Määri vormi ääred võiga. Vala koogitainas vormi.
7. Koori pirnid. Eemalda neilt südamik ning viiluta hästi õhukesteks.
8. Tõsta pirnid vormi ning suru kergelt tainasse.
9. Haki pähklid väiksemaks (mitte väga peeneks puruks) ja raputa koogile. Küpseta 160 kraadi juures 1 tund ja 15 minutit. Seejärel lase koogil suletud uksega ahjus järelküpseda umbes 30 minutit.