HEA SALATI ABC: teeme salateid ja õpetame kaasa pakkima, et tervis tuleks ja jääks

Ragne Värk, 6. jaanuar 2021

Kui lubasid endale, et hakkad uuel aastal tervislikumalt toituma, on tänane köögirubriik just sulle. Teeme salateid ja pakime neid kaasa nii, et need maitseksid ka mitme tunni pärast justkui äsja valmistatud.

Ehita salat õigesti
Salati võid teha säilituskarpi, kuid veel parem on kasutada kaanega suletavat klaasist purki. Kihiti laotud salat püsib kenasti krõmps ja kaste ei leota kogu kraami läbi.

Tee nii!
1. Purgi põhja pane meelepärane salatikaste. Just selline kogus, nagu soovid!

(Ragne Värk)


2. Järgmiseks kihiks lao sellised puu- või köögiviljad, mis ei muuda kastme sees seistes oma tekstuuri. Näiteks sibulaviilud, suhkruherned, redised, paprika, porgandi-, kurgi- või kapsaribad, oad, kirsstomatid, avokaado vms.

(Ragne Värk)


3. Kolmandaks kihiks lisa soolaga keedetud makaronid, riis, (riisi)nuudlid, tatar, kinoa või muu meelepärane.

(Ragne Värk)


4. Lisa salati peakomponent – kanaliha, kala, liha, meelepärane juust vms. Kanalihana sobib nii suitsukana kui ka mis tahes viisil küpsetatud liha. Kala kasutades vali lõhe või mõni suitsukala.

(Ragne Värk)


5. Kõige pealmine kiht olgu salatilehed. Nii ei mulju teised komponendid värskeid lehti ära ja salat püsib krõmps.

(Ragne Värk)


6. Sulge purk kaanega ja võta kaasa tööle, metsapiknikule või kuhu aga soovid. Süües sega salatikomponendid otse purgis või tõsta salat taldrikule.


Kolm head kastet purgisalatile

(HELIN LOIK)


Kõik me teame, on salati olulisim komponent just kaste! Aga kui see kogu salati läbi leotab, ei pruugi söömiselamus just väga meeldiv olla. Seepärast eelista kastmena hummuseid või muid tummiseid kastmeid.

Tšilli-majoneesikaste
Kogus: kahele-kolmele

  • 4 sl majoneesi
  • 2 sl sojakastet
  • 2 sl tšillikastet

Sega kõik komponendid omavahel.

Sinihallitusjuustukaste
Kogus: kolmele-neljale

  • 25 g sinihallitusjuustu
  • 100 g Kreeka jogurtit
  • 0,5 tl sidruni riivitud koort
  • pipart

Murenda sinihallitusjuust kaussi, lisa jogurt ja hõõru kahvli abil ühtlaseks seguks. Lisa sidrunikoor ja maitsesta pipraga.

Kurgi-raita
Kogus: neljale

  • veerand pikka kurki (koorimata!)
  • veerand punast sibulat
  • peotäis piparmündilehti
  • 150 g Kreeka jogurtit
  • 0,5 tl köömneid
  • laimist pressitud mahla
  • soola, pipart

Riivi kurk jämeda riivipoolega. Haki sibul ja piparmündilehed peeneks. Sega kõik ained omavahel, seejärel maitsesta kastet laimimahla ning soola ja pipraga.


Soovitused purgisalati valmistamiseks

  • Lisa salatile neid komponente, mis parasjagu külmkapis ärakasutamist vajavad! Olgu selleks siis viimane tükike juustu, singiviil või purgi põhja jäänud tšatni.
  • Ära lisa saiakrutoone või näkileiba. Need muutuvad purgis seistes kiiresti nätskeks.
  • Hoidu marineeritud komponentide lisamisest.
  • Raputa komponentidele peale röstitud seesamiseemneid, need annavad mõnusat tekstuuri!
  • Avokaadot kasutades pritsi sellele kindlasti peale sidrunimahla. Nii ei lähe see seistes ebameeldivat värvi.
  • Kasuta nutikalt ära eelmisel päeval järele jäänud kana- või sealiha. Võid selle kahvli abil ribastada ja segada kokku teriyaki-, sojakastme ja meega. Selle lisandiga saad väga maitseka salati!
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?