VÄÄRT NÕU: kuidas end õnnelikuks süüa?
Küllap teavad kõik, et toit mõjutab südame ja veresoonkonna tervist, vähem on räägitud seostest söögi ja vaimse tervise vahel. Kuidas igapäevane menüü seda mõjutab ning kuidas teha paremaid valikuid, selgitab toitumisnõustaja ja õppejõud Eliis Salm.
Meie toidulaud ja eluviis on viimase paarisaja aastaga palju muutunud, inimese organism aga välja arenenud miljonite aastate jooksul. Tänapäeval kuuleb üha rohkem teooriat, et depressioon võib olla kaitsereaktsioon keha põletikulistele protsessidele. Kui iidsetel aegadel hõimus elades saadi mõni nakkushaigus, eralduti teistest, et kaitsta ülejäänud karja nakkushaiguse eest – täpselt nii, nagu loomad läksid metsa surema. Nakkushaigus tekitab kehas põletikulisi protsesse ja eraldumine – nagu me täna depressiooni puhul tihti teeme, lebades teki all, soovimata kellegagi suhelda – on tegelikult seesama keha reaktsioon põletikulisele protsessile. Viimane aga ei teki tingimata mõnest nakkushaigusest, vaid sellest, et me kurname organismi ja anname talle toiduaineid, mida ei peaks.