MAAILMA KÖÖK. LEEDU | Toitvad tsepeliinid
Suured lihatäidisega kartuliklimbid on Leedu köögi üks iseloomulikumaid roogasid. Nendes on kartulitaina sisse peidetud omajagu maitsvat hakkliha ja just see teeb klimpidest toitva lõuna- või õhtusöögi, mis meeldib kogu perele.
- 10 suuremat kartulit
- soola
- 2 sl kartuli- või maisitärklist
- 1–2 sl nisujahu
- 300–350 g hakkliha
- 1 sibul
- 1 väiksem muna
- soola, pipart
Koori kartulid ja keeda 2 kartulit soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ja riivi need peene riiviga. Ülejäänud kartulid riivi toorelt peene riivipoolega. Tõsta riivitud kartulisegu marlile ja pigista hoolikalt üleliigne vedelik teise kaussi. Jäta nõrutamisvedelik umbes 5 minutiks seisma, et tärklis kausi põhja eralduks. Vala üleliigne nõrutamisvedelik ära nii, et kausi põhja jääks alles vaid sinna sadestunud tärklis. Tõsta toorelt riivitud kartul sellesse ja sega. Seejärel lisa keedukartulimass, maisitärklis, 1 tl soola ja nisujahu. Sega, kuni saad ühtlase taina.
Täidise valmistamiseks haki sibul hästi peeneks ja prae pannil kergelt läbi. Sega ülejäänud komponentidega, maitsesta soola ja pipraga.
Jaga kartulitäidis kaheksaks palliks. Võta üks pallike ja suru see käte abil lamedamaks. Tõsta keskele hakklihatäidist ja paki see kartuliümbrisesse. Silu kätega ühtlaseks piklikuks klimbiks. Toimi samamoodi ka ülejäänutega. Lase soolaga maitsestatud vesi potis keema. Lisa klimbid keeduvette ja keeda klimpe umbes 20 minutit. Nõruta ja serveer
Toitev!