LAVAL TAGASI! Kolme neeruga Dave Benton: „Ma polnud veel minekuks valmis.“

Verni Leivak, 23. oktoober 2024

Ehkki Eurovisioni-sangari Dave Bentoni neerusiirdamise operatsioonist täitus viis aastat, tunnetas ta alles tänavu: olen terveks saanud.

Et midagi on tervisega korrast ära, tunnetas Dave (73) üsna varsti pärast Eestile Eurovisioni-võidu toomist 2001. aastal. „Eluenergia puudus täiesti, see oli justkui gripp. Olen inimene, kes pole iial kartnud arsti juurde minna. Alati, kui tunnen, et tervisega on miskit viltu, otsin otsekohe abi, sest tean – lavalt puududa ma ei saa. Selgi õhtul pidin esinema Pärnus, kuid abikaasa Maris soovitas mul kiirabist läbi astuda. Seal selgus, et mu keha on veetustatud,“ meenub esimene kokkupuude neerupuudulikkusega.

Esinemine Pärnus möödus vahejuhtumiteta, kuid järgmisel päeval oli lauljal enesetunne veelgi kehvem, ülejärgmisel päeval sattus taas kiirabisse ja pandi Pelgulinna haiglasse. Õnnetunne äsja Eestile toodud võidu üle ja pettumus, et rõõmu täiel rinnal nautida ei saa, tekitas hinges segaduse. „Arstid muretsesid mu elu pärast,“ sai Dave hiljem Mariselt teada, „aga mingisuguse ime läbi töötasid neerud taas juba järgmisel päeval. Doktor ütles: «Ei tea, mida põrgut sa oma neerudega teinud oled.“ Mina ei teinud aga midagi muud, kui palvetasin ja mediteerisin, kontsentreerisin mõtteid ning olin abi vastuvõtmiseks valmis. See oli ka kõik, mida sain ise teha.»

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?