Häbelikust neiust sai hinnatud kokk: „Aegade jooksul olen õppinud süüa tegema ka mitte millestki.“
55 aastat tagasi kokapaberid saanud Helve Hämarik on aegade jooksul õppinud süüa tegema mitte millestki. Soov pliidi taga seista ei tulnud aga tühja koha pealt – juba tema vanaema küpsetas parunihärrale leiba.
Tartu Kutsekool nr 17 ehk tänase nimega Tartu rakenduslik kolledž oli tollal kutsehariduse saamiseks üks vähestest võimalustest Emajõe Ateenas – sinna tuldi õppima lähemalt ja kaugemalt. Nõnda läks ka Alatskivilt pärit Helvega (73), kes otsustas ema soovil peale põhikooli lõpetamist tuleviku just kokandusega siduda.
Naise hinnangul ulatub tema huvi küpsetamise-keetmise vastu väga kaugete aegade taha. „Mu ema oli kolhoosis brigadir, isa tavaline tallimees. Vanaema küpsetas aga Alatskivi lossis parun Nolckeni juures leiba. Arvan, et sealt see himu minuni kanduski.“