MAAILMA KÖÖK. POOLA | Kuulus rukki-vorstisupp

Ragne Värk, 12. juuni 2024

Hapendatud rukkijuuretise põhjal valmistatud supp teeb kõhu mõnusalt täis ning taldrikud tühjenevad kiiresti. Kui lähiajal pole plaanis Poolat külastada, võta valmistamine kodus ette.

Valmistamise aeg
1 tund + juuretise valmistamiseks 4–5 päeva
Kogus
6 portsjonit
Juuretis
  1. 3 dl sooja vett
  2. 50 g rukkijahu
  3. 2 küüslauguküünt
  4. 2 loorberilehte
  5. 2 vürtsitera
  6. 5 pipratera
Supp
  1. 1 sibul
  2. 150 g peekonit
  3. 500 g (toor)vorsti
  4. 2 viilutatud sellerivart
  5. 3 küüslauguküünt
  6. 1 tl majoraani
  7. 1,5 l puljongit
  8. 700 g kartuleid
  9. 2 dl rõõska koort (35%)
  10. soola, pipart
  11. 6 keedumuna
  1. Sega soe vesi rukkijahuga. Lisa poolitatud küüslauguküüned teistele koostisosadele ning jäta toasooja neljaks-viieks päevaks seisma. Ära hoia otsese päikesevalguse käes. Valmis juuretisel on hapukas lõhn. Nõruta maitseained välja ja hoia valminud juuretist külmkapis.

  2. Haki sibul ja prae potis minutijagu. Pane juurde peekonitükid ja prae koos sibulaga veel mõned minutid. Seejärel on tükeldatud (toor)vorstide, varsselleri ja hakitud küüslaugu kord. Prae läbi. Lisa majoraan ja vala peale puljong. Lase podiseda. Samal ajal koori ja tükelda kartulid ning lisa supile. Keeda pehmenemiseni. Nüüd sega juurde umbes 3 dl juuretist. Maitse kindlasti samal ajal, et supp liialt happeliseks ei muutuks. Aja keema. Kõige viimasena vala koor. Maitsesta lõplikult ja serveeri munasektoritega.

Mis see on?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?