MAAILMA KÖÖK | PRANTSUSMAA: Prantsuse kartuligratään
Koorene vormiroog teeb ühtviisi tuju rõõmsaks nii perepeole saabunud külalisel kui ka hilisel ärkajal ning algselt talupoegadele mõeldud toitu võiks sööma jäädagi.
- 1 kg kartuleid
- 4 küüslauguküünt
- 50 g võid
- 150 g riivjuustu
- 400 ml rõõska koort (35%)
Tõmba ahjuvormi põhi ja servad kergelt küüslauguküünega üle ning määri võiga.
Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Lisa kartuliviiludele purustatud küüslauk, soola ja pipart, sega läbi. Määri ahjuvormi põhi ja servad kergelt võiga. Tõsta kartuliviilud vaheldumisi riivitud juustuga ahjuvormi. Kalla peale koor, nii et kartulid oleksid vedelikuga enam-vähem kaetud. Lõika peale mõned võitükikesed, soovi korral puista peale riivjuustu.
Kata ahjuvorm fooliumiga ja küpseta 180kraadises ahjus 45 minutit. Eemalda foolium ja küpseta, kuni kartulid on pehmed ja gratään pealt kuldne.
Enne serveerimist lase kümme minutit jahtuda.