Tervendaja Mai-Agate Väljataga: „Koerad ja kassid õpetavad meile kaht olulist asja – kass enesekehtestamist ja koer tingimusteta armastust. Kui laps ei saa enda kehtestamisega hakkama, võta talle kass.“

Sirje Presnal, 17. mai 2023

„Ega mina siis magama läinud, kui õhtul päike horisondi taha laskus ning emme-issi ja teised tööjõulised inimesed magama kobisid. Siis just see kõige toredam aeg algas,“ meenutab teadmanaine ja tervendaja Mai-Agate Väljataga. Oma tundlikkuse saigi ta lapsepõlvest, mis möödus koos koeraga Harjumaal Metsanurga küla metsade-põldude vahel ringi silgates.

Mai-Agate on seda meelt, et lapsi ei pea kasvatama, lapsed kasvavad ise. Kuid koos vabadusega käib alati ka vastutus. „Mina sündisin talus. Seal ei olnud kellelgi aega laste pärast muretseda – et kuidas neil koolis läheb ja kas nad ikka saavad hakkama. Taluinimesed on hoopis teine klass,“ räägib ta. Taluinimesed teevad tööd: perenaine lüpsab lehmi, peremees käib põllul ja heinamaal. Igaühel on oma töö. Ja lapsed kasvavad ise. Lisaks on neil oma töökesed. Sest kui sa kuulud perekonda – või mis tahes kogukonda –, on loomulik, et annad selle kogukonna hüvanguks omapoolse panuse.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?