Suhkur peidab end osavalt

Mari Kukk, 13. september 2017

Paljude terviseprobleemide üks või isegi peamine põhjus on liialdamine suhkruga. Lahendus tekkinud ­magusasõltuvusest vabanemiseks näib lihtne – suhkrut tuleb vältida. Seda aga polegi nii kerge teha.

Aina enam teadusuuringuid kinnitab, et rasvumise taga on pigem suhkrud kui rasv. Ent isegi need, kes pakendil olevaid silte luubiga uurivad, ei pruugi aru saada, milliste nimede taga valgeks surmaks kutsutu end peidab.Suhkrut võib eri kujul leiduda väga paljudes toiduainetes, alates laktoosist piimas kuni fruktoosini puuviljades ja mees. Kuna me saame toidust ka looduslikke suhkruid, tuleks lisatud suhkrute osakaalul menüüs hoolega silma peal hoida. Maailma Terviseorganisatsiooni seisukoht on, et lisatud suhkur peaks kindlasti jääma alla kümne protsendi, kuid soovituslikult ka alla viie protsendi päevasest kaloraažist. Lisatud suhkrute all peab organisatsioon silmas mitte ainult toitudele lisatud suhkrut, vaid ka mees, siirupites, mahlades ja mahlakontsentraatides looduslikult esinevaid suhkruid. Naised võiksid seega piirduda umbkaudu 30 grammi ehk seitsme suhkrukuubiku lisatud suhkruga päevas.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?