Reipaks kevadise umbrohuga!
Kui aeda või metsa sattudes märkad söödavat umbrohtu, napsa see ära – kevadised võrsed ja lehekesed on tulvil väekaid vitamiine. Uurisime järele, kust ja mida võib julgelt korjata ka täielik taimevõhik.
Praegust aega peab ajakirja Oma Maitse ja toiduportaali Toidutare.ee peatoimetaja Siiri Kirikal rohukrõmpsutajaile parimaks. «Just nüüd hakkavad tärkama igasugused söödavad liblekesed ja punganupsud!» ei varja ta oma rõõmu. Noorelt on need tema sõnul kõige mahlasemad ja maitselt pehmemad. «Meie köökides vist juba päris tavaliseks muutunud võilill, jänesekapsas, nurmenukk ja naat sobivadki salatisse vaid verinoorelt. Huvitav on ka paiseleht – söödavad on nii noored lehed, varred kui ka äsja avanenud õied. Neid ma ka riburada kasutan, kuna kevade edenedes muutub paiseleht üsna ruttu kibedaks ja tihkeks. Juunis tasubki kõiki neid lehekesi pigem kriitilise pilguga vaadata,» soovitab ta. Siiri sõnul saab sõltuvalt ilmast põhjarannikul neid noori taimi kauem noppida, lõuna pool on samal ajal juba mõned kuivad ja soojad perioodid aasalt-metsast üle käinud ning korilasi hakkavad huvitama ristik, kortsleht, nõges, takjalised, köömnelehed jt hilisemad tärkajad. «Kevadel püüan alati enne õitsemist korjata karulauku, et saaks paraja koguse seda pastana sügavkülma panna. Nurmenukk on kirbe, aga sidrunimahlast õlikastmega salatites muutub mõnusalt pikantseks.»