Vanill – kas asendamatu?

Mari Kukk, Inge Mehide, 5. aprill 2017

Kui retsept sisaldab vanilli, on kokal ­valida vanillikauna, -suhkru, -ekstrakti, -pasta ja vanilliiniessentsi vahel. Mis neil vahet on, küsib nii mõnigi väiksema küpsetamis­kogemusega perenaine.

Need, kes on õppinud tundma ja hindama naturaalse vanilli maitset, ei vaata enam selle kunstliku asendaja vanilliini poolegi. Vähemalt tahavad nad nii uskuda, sest tegelikult esineb palju odavamat vanilliini väga paljudes toodetes, eriti šokolaaditööstuses. Kuidas ära tunda, et toidus on ehtne vanill? Maitsemeel võib siin vahel ka alt vedada, nagu juures olevast nupukesest lugeda võid. Silmitse toitu hoolikalt: kui märkad selles tumepruuni värvusega täpikesi, on tegu ­päris kraamiga.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?