MAAILMA KÖÖK | ISLAND. Õnneliku abielu kook
Kaugest saareriigist pärit küpsetis on nii maitsev, et ühes võid rahumeeli kindel olla – seda rabarberikooki tehes ja armsamale pakkudes õitseb su abieluõnn täiel määral.
- 500 g puhastatud rabarberit
- 1 sl võid
- 50 g pruuni suhkrut
- 2 tl vanilliekstrakti
- 135 g kaerahelbeid
- 250 g nisujahu
- 100 g pruuni suhkrut
- 50 g tavalist suhkrut
- 1 tl kardemoni
- 1 tl soodat
- 225 g külma võid
- 1 muna
Sulata pannil või ja tõsta sinna tükeldatud rabarber. Sega juurde suhkur ja vanilliekstrakt. Lase kaane all madalal kuumusel haududa umbes 15 minutit või seni, kuni rabarber on pehme ja segu hakkab ühtlustuma. Tõsta pann pliidilt ja lase seista taina valmimiseni.
Sega kuivained omavahel. Tükelda või ja lisa kuivainetele. Näpi sõrmede vahel tainast, kuni see muutub ühtlasemaks. Lisa muna ja tee sõrmede abil kõik ühtlaseks.
Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi (Ø 22 cm) küpsetuspaberiga. Määri vormiääred võiga kokku. Suru 3/4 tainast vormi põhja ja pisut äärtele. Lisa rabarberisegu ja tõsta tükikestena peale ülejäänud tainas. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Enne serveerimist lase vähemalt pool tundi jahtuda.
Nagu vanaema retsepti järgi tehtud.