SAMM-SAMMULT | Krutskeid täis Käsna-Kalle Kantpüksi küpsisekook

Ragne Värk, 2. august 2023

Multifilmist tuntud Käsna-Kalle Kantpüksi nime kandev küpsisekook valmib laste sünnipäevaks kerge vaevaga ja tuleb kindlasti rahakotisõbralikum kui spetsiaalselt tellides.

Valmistamise aeg
35 min + 1 ööpäev tahenemiseks + 45 min kaunistamiseks
Kogus
20 portsjonit
  1. 7 pakki vanilliküpsiseid (180 g)
  2. 1500 g hapukoort
  3. 100 g halvaad
  4. immutamiseks sooja kohvi või sooja piima
Võikreem:
  1. 150 g toasooja võid
  2. 50 g tuhksuhkrut
Kaunistamiseks:
  1. 500 g kollast suhkrupastat
  2. 250 g musta suhkrupastat
  3. 100 g valget suhkrupastat
  4. pisut punast suhkrupastat
  5. PS! Suhkrupastat saad koogitarvete kauplustest (Suhkrukunst) või e-poodidest.
Tee nii:
  1. 1. Kata küpsetuspaberiga kandiline koogialus või suurem lõikelaud. Laota laiali esimesed küpsised (4 × 6) ja niisuta neid kergelt sooja kohvi või piimaga (sobib ka kohvi-piimasegu). Määri kogu pind korralikult kokku hapukoorega.

  2. 2. Jaota halvaa silma järgi neljaks ja tee käte vahel purutaoliseks. Raputa esimene osa hapukoorele.

  3. 3. Iga järgnev kiht lao immutatud küpsistest. Kokku peab neid saama viis, mille vahele on määritud hapukoort ja raputatud halvaapuru. Viimaseks kihiks määri hästi kergelt hapukoort. Tõsta külmkappi 12 tunniks.

  4. 4. Enne kaunistamist lõika vajadusel servad ühtlaseks. Et suhkrumass koogil ei sulaks, kata kook pealt ja äärtelt kergelt võikreemiga (sega see kokku tuhksuhkrust ja toasoojast võist). Jäta pisut kreemi kaunistamiseks.

  5. 5. Raputa tasapinnale tuhksuhkrut ja rulli kollane suhkrupasta hästi õhukeseks.

  6. 6. Keera rullitud mass kergelt tainarullile – nii on seda parem koogile tõsta.

  7. 7. Kata kollase suhkrumassiga ⅔ koogist. Jälgi, et seda ulatuks ka äärtele. Rulli õhukeseks must suhkrupasta ja tõsta katmata osale. Pole hullu, kui need üksteise peale lähevad. Hiljem peidad selle koha valge massi alla.

  8. 8. Üle ääre ulatuv suhkrumass lõika ettevaatlikult ära nii, et saaksid seda noaga pisut ka koogi alla lükata.

  9. 9. Lõika välja silmad, ripsmed, nina juustuaugud, särgi valge osa, lips jne. Kinnita need võikreemi abil koogile. Hoia serveerimiseni külmkapi

  10. Kasuta reguleeritavat (alt lahtist) koogivormi. Nii saad maiust mugavalt „ehitada“ ja hapukoor ei valgu laiali.

1. Kata küpsetuspaberiga kandiline koogialus või suurem lõikelaud. Laota laiali esimesed küpsised (4 × 6) ja niisuta neid kergelt sooja kohvi või piimaga (sobib ka kohvi-piimasegu). Määri kogu pind korralikult kokku hapukoorega.

(Ragne Värk)
Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?