SAMM-SAMMULT: Islandi kalahautis
Äärmiselt maitsev roog valmib vähestest komponentidest. Soojendav ja toitev hautis valmistatakse traditsiooniliselt valgest kalast.
- 550 g valge kala fileed
- 550 g kartuleid
- 2 sl võid
- 1 sibul
- 1 (kuhjaga) sl nisujahu
- 400 ml kohvikoort või piima
- kimbuke tillisoola, pipart
Kuumuta pisut õli ja prae fileed mõlemalt poolt läbi (need ei pea täielikult läbi küpsema). Ära korraga panni üle koorma, vaid prae kala kahes-kolmes jaos. Maitsesta soola-pipraga.
Keeda kooritud kartulid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta.
Sulata või ja hauta selles pehmeks peeneks hakitud sibul.
Lisa sibulatele jahu ja kuumuta segades läbi.
Vala juurde koor või piim ja kuumuta mõni minut pidevalt kloppides. Vahepeal maitsesta soola-pipraga.
Kaste peab kuumutades paksenema. Kui see pakseneb liiga palju, vala juurde pisut koort või piima.
Tükelda praekala väiksemaks.
Lõika keedukartulid paraja suurusega tükkideks, muidu kaovad need kastmesse ära.
Lisa kastmesse kala ja kartul ning hakitud till. Kuumuta ettevaatlikult segades minutijagu. Serveeri kohe.
Hautisesse sobib hästi ka külmutatud kala.